Forradalmi találmány mentheti meg a Földet a légszennyezéstől!

2019. május 11., szombat




Ázsiába már elkezdték alkalmazni, világszerte elterjedhet!

Ázsiában egy új módját fejlesztették ki a légszennyezés elleni harcnak. A légszennyeződéseket ugyanis tintává alakítják.

Komoly gondok Kínában

Joggal mondhatjuk, hogy a világ egyik legszennyezettebb országai az ázsai országok, főleg Kína. Itt akkor a légszennyezés, hogy az valami elképesztő.

Hatalmas méreteket öltött az elmúlt évtizedekben, és a világon először itt alakultak ki szmog lepte területeken a nagyvárosok felett

A szmog később olyan súlyos, és állandó problémává nőtte ki magát, hogy egyre több egészségügyi kockázatot jelentett az emberek számára.

Később pedig már az sem volt ritka, hogy egy-egy haláleset a szmogtól következzen be. A levegő annyira szennyezetté vált, hogy néhány éve még tiszta levegőt is kezdtek árulni bezacskózva a boltokban.

Kínában teát valóra vált sajnos az a rémkép, amikor a levegőt is pénzért veszik és szívják az emberek.

Légszennyezés tintává alakítva

Éppen ezért volt szinte törvényszerű, hogy Kínában jöjjön létre egy olyan megoldás, mely egyszerre kellően beteg ötlet, de mégis hatásos lehet a légszennyezettség csökkentésére.

A Kaaink néven futó fejlesztés valami hasonlóval próbálkozott, és egy olyan eljárást fejlesztett ki, melynek során a szennyeződésekből tintát lehet készíteni.

Vagyis a levegőben lévő vegyi anyagokat, szén-dioxidot egy eddig nem ismert módon alakítják át tintává, amivel írni, nyomtatni, festeni is lehet.

Az egész egy eszközön alapul, ami képes kiszűrni a levegőből 93%-os hatásfokkal a káros anyagokat. Ezeket a szerkezet eltárolja, majd egy különleges módszerrel tintát készít belőle.

A módszert nem árulta el a fejlesztő cég, hétpecsétes titok alatt őrzik, de annyit elmondtak, hogy egyfajta fúziós elvet használnak, elektronikus szenzorokkal.

Hamarosan tömeg gyárthatják

A cég elmondása szerint az eszköznek körülbelül egy órára van szüksége ahhoz, hogy egy unciányi tintát "kalapoljon össze" a levegőből.

Ha az eszköz elterjedhetne, és tömeg gyártani lehetne a jövőben, akkor gyakorlatilag néhány nap, vagy hét alatt úgy tudná kitisztítani a városok levegőjét, hogy nem csak tisztává varázsolja azt, hanem még egy olyan haszna is van, hogy rengeteg tintát állítottak elő.

A gyártó cég most abban bízik, hogy tovább tudja fejleszteni még az eszközt, hogy még hatásosabb legyen, és az elkövetkező években minden nagyobb, szmog lepte városban elterjedhet ez a remek kis kütyü.

Annyi már biztos, hogy az előzetes teszteken nagyon jól szerepelt, és a további kutatások és fejlesztések csak még jobbá fogják tenni a terméket, így komoly fegyver lehet a kezünkben a szmog eltüntetése elleni harcban, mely mostanában már nem csak az ázsiai országok, hanem Európa, és többek között Budapest problémája is.

OSZD MEG másokkal is!

technológia egészség


Megtekintések száma: 21601





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet