Francis Fukuyama vészjósló dolgot mondott Magyarországról! Szerintetek igaza van?

2023. október 31., kedd




“Az a nyomasztó gondolatom támadt, hogy a történelem vége nem Dánia, hanem valami olyasmi, mint Magyarország…”

Az ijesztő gondolatait meg is indokolta… óriási vihart kavart beszédében, a nemzetközi sajtóban is hullámokat keltett!

Andrew MacDowell szerint ezt mondta a bécsi előadásán Francis Fukuyama amerikai politológus és filozófus, aki korábban is világossá tette, hogy nem éppen híve az illiberalizmusnak.

A mostani kijelentésével arra utalt, hogy lehetséges, hogy az illiberális rendszerek emelkednek felül a liberális demokráciákon.

Fukuyama 1989-ben azzal az elméletével vált világhírűvé (és az egyik leginkább félremagyarázott politológussá), hogy a fasizmus és a kommunizmus bukásával a szabadpiaci liberalizmus vált az uralkodó eszmerendszerré, ezzel pedig beteljesült a nagy német idealista filozófus, Hegel jóslata, aki szerint a világ egyre komplexebbé válik, majd egy ponton a tökéletesen racionális társadalom és állam győz

. (Ezt sokan vitatták, közülük a legismertebb Samuel P. Huntington amerikai politológus volt, aki az A civilitzációk összecsapása és a világrend átalakulása című könyvével reagált Fukuyamára.)

Ma már úgy tűnik, a liberális demokrácia és a szabad piac nem olyan erős, mint Fukuyama hitte.

De annak idején jókor adott vonzó magyarázatot egy éppen zajló társadalmi átalakulásra, ráadásul a 19. századi angol filozófus és közgazdász, John Stuart Mill nyomán feltett egy érdekes kérdést is.

Amikor minden politikai erőfeszítés a technikai problémák megoldására, a környezetvédelmi ügyekre és a mesterkélt fogyasztói kereslet kielégítésére irányul, nem fogunk-e nosztalgiát érezni a régi vágású bátorság, képzelet és idealizmus iránt?

Tavalyi az Az identitáspolitika ellen – Az új törzsi gondolkodás és a demokrácia válsága című, egyszerű és közérthető cikkében kifejtette, szerinte mi vezetett Európa és az USA polarizálódásához, és milyen eszközökkel lehetne megakadályozni a populisták további erősödését a liberális demokráciákban.

Ezzel az egésszel sokan nem értenek teljesen egyet, különösen Magyarország kapcsán.

Ti mit gondoltok?

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 137450





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet