​Friss kutatás mutatja: ezt teszi a stressz a szervezeteddel!

2019. február 3., vasárnap




Az emésztőrendszer így reagál a stresszre... gondolkodj el, mennyit idegeskedsz!

Nyelőcső

A stressz miatti feszültség oldására sokan dohányoznak vagy alkoholt fogyasztanak, s emiatt kialakulhat a gyomorégés vagy a savas reflux.

A stressz vagy kimerültség is növeli a súlyos gyomorégéses fájdalmat.

Gyomor

A stressz hatására bizsergés jelenhet meg a gyomorban, ami hányingerhez vagy fájdalomhoz vezethet. A komoly stressz hatására a hányás is bekövetkezhet, s a hatás krónikussá válása miatt kialakulhatfekélyvagy fekély nélküli súlyos hasi fájdalom.

Belek

A stressz befolyásolhatja az emésztést, hogy milyen táplálékot képesek a belek felvenni. Azt is befolyásolja, hogy milyen gyorsan halad át az élelmiszer a tápcsatornán. Előfordulhat miatta mind hasmenés, mind pedig székrekedés.

Idegrendszer

A stressz a központi és a perifériális idegrendszerre is hat. A "küzdj vagy menekülj" válasz esetében az úgynevezett szimpatikus idegrendszer jelzi a mellékveséknek, hogy adrenalint és kortizolt kell termelniük. Feljebb már említettük, hogy ennek milyen hatása van.

A szimpatikus idegrendszer válasza meglehetősen gyors, hogy előkészítse a szervezet egy vészhelyzetben való reakcióra, vagy a rövid távú stressz kezelésére.

Miután a válsághelyzetnek vége, a test általában visszatér a feszültségmentes állapotba. A krónikus stressz hosszú távon terheli a testet. 

Ez az idegrendszer túlműködését eredményezi. 

Ez magát az idegrendszert nem károsítja, de fokozza az elhasználódás ütemét a szervezet más részeinél.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes ezotéria egészség stressz


Megtekintések száma: 16860





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet