Furán hangozhat, de úgy tűnik, létezik még egy alapíz

2017. január 22., vasárnap




Ráadásul itt volt az orrunk előtt mindvégig, a kutatások azonban csak most igazolták a vele kapcsolatos összefüggéseket.

A magyarázat még arra is választ ad, hogy miért szereti az emberek túlnyomó többsége a pizzát, vagy az ahhoz hasonló ételeket, mint a sült krumplit, vagy a hamburgereket.

Nem arról van szó, hogy az ember túlzottan ragaszkodna a gyorséttermi kajákhoz, vagy az azokban található különféle ízfokozókhoz, hanem arról, hogy létezik egy alapíz, melyet eddig nem vettünk figyelembe.

Úgy tudtuk, nyelvünk öt alapvető ízt érez, azonban a kutatás során kiderült, hogy valószínűleg van egy hatodik is, ami a szénhidráthoz köthető – a pizza pedig tele van szénhidráttal, mondhatni igazi szénhidrát bomba.

Egy kutatócsoport fáradtságos munkával megállapította, hogy többek között éppen ezért a rejtélyes hatodik ízért imádunk egyes ételeket.

Ez pedig nem más, mint a keményítő íze. Igen, az alap ízek között ez egy különálló tétel, és ezt most egy független új kutatás is bebizonyította.

Eddig az volt a közkeletű nézet, hogy a keményítőnek nincs íze, csupán a belőle keletkező cukrok édes ízét érezzük. Juyun Lin amerikai kutató kísérleti alanyai összetett szénhidrátokat ízlelve azután is éreztek egyfajta „lisztes íz”-t, hogy gátolták édeset érzékelő ízlelőbimbóik működését.

Vagyis valójában érezhető, és jól elkülöníthető ez az íz, csak nem mindenki számára azonnal. Éppen ezért tudják mostmár, hogy nem a cukrok adnak ízt ebben az esetben, hanem a rövidebb láncolatú szénhidrátok.

A kutatások során egy érdekes kísérletet is elvégeztek, különböző jelentkezők segítségével. Az alanyoknak szénhidrátos ételeket adtak, és megkérték őket, hogy írják körbe, milyen ízt éreznek.

Mint kiderült, jelentős részük azt mondta, “keményítő” ízt érez, amiből arra lehet következtetni, hogy sikerült felvenni a hosszú láncú keményítőket, és az enzimek által bontott cukrokat.

Mindebből következik, hogy a nagy energiasűrűségű élelmiszerek – mint amilyen a pizza is - onnan fakad, hogy nem csupán az íze jó, hanem nyelvünk kémiailag is képes azonosítani őket.

Vagyis érdemes észben tartani, hogy egy új, tudományosan bizonyítható alap ízzel bővült az emberi íz világ repertoárja.

Ha tetszett, és érdekesnek találtad, OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 180410





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet