Génmódosítás kezeléssel mentették meg két leukémiás csecsemő életét - itt a nagy áttörés?

2017. január 30., hétfő




Tünetmentesekké váltak azok a leukémiás csecsemők, akiket az új eljárással kezeltek.

Genetikai svájci bicska a betegségek ellen

Brit kutatók számoltak be a csodával határos gyógyulásokról, melyeket egy új kezelési formával, a génkezeléssel értek el.

A kísérleti fázisban lévő kezelés lehet a jövőben minden betegség rettegett ellenfele, ugyanis azt beszélik róla, hogy egy kis kusztomizálással bármely betegség ellen harcba lehet majd indítani.

A génmódosítás egy rendkívül sokrétű fegyver,. Lehet vele rosszat is tenni, és jót is, és most ez utóbbira is láthatunk egy példát, ugyanis a segítségével olyan kezelési formát hozhatunk létra, mellyel minden gyógyíthatatlan betegség gyógyíthatóvá válik.

Elképesztő eredmények két leukémiás csecsemőnél

A kísérlet, melyet most mindenki ünnepel, elképesztő eredményt hozott. A két kísérleti alany ugyanis meggyógyult. Bár technikailag még nem beszélhetünk felépülésről, mivel a csecsemők csak 16 illetve 18 hónapja tünetmentesek, de bizakodóak az orvosok.

A korábbi tapasztalatok alapján a biztos gyógyuláshoz több évnyi negatív lelet szükséges – ennek ellenére az új eredmények mindenképp biztatóak.

A kezelést a CAR-T sejtterápia és egy viszonylag új génszerkesztési eljárás, a TALEN kombinációjával dolgozták ki.

A kezelés nem teljesen új, már régóta gondolkodnak a bevetésén és azon, hogyan lehetne kiforrottá tenni, de most első ízben próbálkoztak ilyen formában legyőzni a betegséget.

A T-limfocita kezelés sok jóval kecsegtetett az elmúlt években is, de csak most döbbentek rá a bámulatos eredményekre az orvosok.

Az eljárás abból áll, hogy eltávolítanak bizonyos mennyiségű T-limfocitát a páciens véréből, majd ezeket laboratóriumi körülmények közt “felturbózzák”, új speciális receptorokat, CAR-okat helyeznek el rajtuk.

Az új immunsejteket ezután infúzió segítségével visszahelyezik a beteg vérébe, ahol az átalakított T-limfociták immár nagyobb hatékonysággal képesek küzdeni a rák ellen.

A módszert az Egyesült Államokban, Kínában és az Egyesült Királyságban már klinikailag is tesztelik, és igen jó eredményeket produkál, ugyanakkor egyes aspektusai még bizonytalanok, és a kockázatokat sem mérték még fel kellőképpen.

Tökéletes jövőbeli fegyver a rák ellen

A kezeléshez egyébként akár egy donor is elég lehet, így viszonylag egyszerű és könnyen elérhető lehet, pláne, ha számításba veszsük azokat a nyomtatott, és más módokon előállított mesterséges donorszerveket, őssejteket, melyek szükségesek az eljáráshoz.

A kezelt csecsemők már egy éve tünetmentesek, de még korai bármit is megállapítani, mindenesetre ez is óriási jelentőségű áttörés, melynek van esélye arra, hogy elhozza végre a rákmentes világot.

Az igen ígéretes terápia mivel már most is emberi teszteken vizsgázik, az elkövetkező években felbukkanhat, mint lehetséges, és talán egyetlen működő alternatíva a rákkal szemben.

tudomány orvostudomány rák genetika rákkutatás rákgyógyszer


Megtekintések száma: 92286





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet