Génterápiával is visszaállítható a hallás?

2017. január 28., szombat




Éveken belül embereken is tesztelhetik az egereken már sikerrel elvégzett eljárást.

Génterápiával visszaállítható a hallás

Magyarok is részt vettek abban a kutatási, és kísérletsorozatban, melynek során genetikai kezelésekkel voltak képesek visszaállítani kísérleti egerek hallását.

Ezzel azt akartak bebizonyítani, hogy az élőlények hallása nem csak műtéti beavatkozás útján állítható majd vissza a jövőben, hanem egyfajta génterápiával.

Annyira képesek voltak visszaállítani az egerek hallását, hogy azok érzékelni tudtak egy hangosabb beszélgetésnek megfelelő hangot, valamint a világon először sikerült a hallászavarral társuló egyensúlyzavarukat is gyógyítani.

Minden kétezredik újszülöttnél tapasztalhatóak azok a riasztó tünetek, melyek a veleszületett halláskárosodással, vagy süketséggel járnak.

A belső fül szőrsejtjei fontosak az emberi hallás folyamatában, és nem mindenkinél tudnak ezek osztódni.

A génterápia az elmúlt években számos komoly eredményt ért el: a vakság gyógyításától az AIDS kezeléséig sok betegégben nyújthat új reményt.

A süketség génterápiás gyógyítása még várat magára, ennek oka az, hogy a belső fül szőrsejtjei nagyon nehezen vehetők célba a génterápia klasszikus eszközeivel.

Egereken sikerre jártak

Most a Harvard Egyetemen fejlesztettek ki egy új elvet, mellyel a génterápiát segítségül hívva vissza sikerült a kísérleti egerek hallását állítani.

A génterápia keretében egy trójai falóhoz hasonlóan becsomagolták a vírust a sejtek közötti természetes kommunikácót elősegítő vezikulákba.

Ezzel hatékonnyá válik a rendszer, mivel a vezikulák fontos szerepet játszanak a hallás folyamatában. Ugyanis a kutatók évekkel ezelőtt már rájöttek, hogy egyes vírusok képesek a vezikulák nyújtotta lehetőségeket kihasználni, és egyik setjből a másikba átbújni, miközben kicselezik az immunrendszert.

A kísérleti egerekben a hallás gyakorlatilag tökéletesen visszaállítható volt, és ez előre vetíti, hogy hamarosan emberekkel is elvégezhetik ezt a forradalmi kísérletet.

Ha ott is sikerrel járnak, újra vissza tudják születésüktől fogva süket emberek hallását állítani genetikai módszerekkel.

Visszaállítható lesz a hallás

A beteg egerek belső fülébe újszülött korukban juttatták be a hibás gént. Az egerek a kezelést követően visszanyerték hallásukat, emellett a súlyos egyensúlyzavarnak nyoma sem maradt.

A jövőben a génterápia óriási előnyökkel fog szolgálni, és rengeteg kiaknázatlan kezelési formába lehelhet életet.

Akár néhány, vagy egyetlen kezeléssel, műtéti út nélkülözése mellett bárki visszanyerhetné a hallását, és ez még csak a kezdet. A genetikai editálással akár a vakok látását is vissza lehetne idővel adni, vagy testrészeket újranöveszteni, így a végtag nélküli betegek is reményt kaphatnának.

egészség orvostudomány egészség megelőzés


Megtekintések száma: 36768





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet