Gigantikus jéghegy szakadhat le az Antarktiszról

2017. február 9., csütörtök




Minden idők talán legnagyobb jéghegye válhat le hamarosan a sarki jégtakaróról.

Egy gigantikus leválás kezdete

Világrekorder jéghegy szakadhat most le azt Antarktiszról. Ez lehet valóban a valaha feljegyzett legnagyobb jéghegy, ha bekövetkezik.

És a jelek szerint be is fog következni, mindez csupán idő kérdése...

Arról van szó, hogy a leszakadni kívánó jéghegy már december óta próbál megválni a helytől. Decemberben rögzítettek ugyanis egy 17 érföld hosszú repedést az Antarktisz legnagyobb jégpadján.

A Larsen C nevű területen a hasadék hossza legalább száz mérföldessé vált, és az elmúlt hónapokban, hetekben folyamatosan nőtt.

Ráadásul a repedés is egyre szélesedett, és ma terület is egyre instabilabbá vált.

Ha tovább nő, a globális felmelegedésnek kitett területen, hamarosan eléri a parti jégpadot, s leválik a földrészről. Amennyiben ez bekövetkezik, a valaha rögzített legnagyobb jéghegy válna el a földrésztől.

A közeljövőben megtörténhet

Most csupán húsz mérföld választja el a repedést a partoktól, ezért a folyamatot 2014 óta monitorozó tudósok szerint erre a következő hónapokban sor kerülhet.

Ha leválik, ez lehet minden idők legnagyobb jéghegye, mert ezelőtt soha nem mértek még ekkora kiterjedésű változatot belőle.

Ráadásul a leválás jelentősen meg tudná változtatni az Antarktisz szerkezetét is, ugyanis nem csak egy nagyon nagy darabka tűnne el belőle, de a jelenlegi jégpad is iszonyatos mértékben instabillá válna.

Vagyis ez azt jelentené, hogy egyben a sérülékenyebb részek tovább bomlanának, töredeznének, így még több ég kerülne a tengerbe.

Tengerszint emelkedést hozhatna

Alapjáraton a Larsen C jege még nem okozna tengerszint emelkedést, azonban a jégpadok alatt található gleccsereken át már megindulhatnak olyan folyamatok, amik több méterrel növelhetik majd a világtengerek szintjét.

Ez azért lenne lehetséges, mert a gleccsereken át már olyan víztömegek zúdulnának az óceánba, amik alapjáraton a felszínen, azaz az Antarktisz eredeti felszínére rárakódott jégből származnának.

Mivel ezek ne a vízben voltak, nem nyomták ki a megfelelő vízmennyiséget, és nem kellett velük számolni, ellenben a már vízben lévő jégpadokkal. Egyes becslések szerint a tengerszint emelkedés világszerte minimum több méteres lenne, de vannak olyan mérések, melyek szerint elérhetné akár a katasztrofális 9 métert is.

Hogy pontosan mikor szakad le ez a gigantikus jéghegy, és mennyi idő kell ezután, míg a teljes környező jégpad összeomlik nem tudni, de valószínű, hogy ez még idén, 2017-ben be fog következni.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 39824





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet