Gigantikus méretű anomáliát talált a NASA a Naprendszer peremén!

2019. február 26., kedd




Az újonnan azonosított égitest 140-szer távolabb van a Naptól, mint a Föld, és ha felfedezését hivatalosan megerősítik, óriási mérföldkő lesz.

Az újonnan azonosított égitest 140-szer távolabb van a Naptól, mint a Föld, és ha felfedezését hivatalosan megerősítik, ez lesz a Naprendszer legtávolabbi ismert objektuma.

Becslések szerint átmérője 500 kilométer, ami a Merkúr, a Naprendszer legkisebb bolygója egytizede.

Az eddig legtávolabbi ismert objektum, egy törpebolygó, amely a Földnél 120-szor távolabb van a Naptól, és amelynek a Farout (Távoli messzeség) nevet adták az után, hogy ugyanez a csillagászcsoport múlt év novemberében észlelte.

A most felfedezett legtávolabbi objektum az amerikai csillagászoktól a FarFarout – Nagyon távoli messzeség – becenevet kapta.

Scott Sheppard, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet csillagásza bukkant rá, amikor csoportjával a kilencedik bolygó után kutatva csillagászati adatokat elemzett.

A feltételezett kilencedik bolygóról Sheppard kutatócsoportja úgy véli, hogy a Plútó mögött lehet a titokzatos Oort-felhőben. 

A bolygót még nem látták közvetlenül, de a Goblin törpebolygó, amelynek felfedezését ősszel jelentette be a kutatócsoport, úgy tűnik, hogy egy óriási, láthatatlan objektum gravitációs hatása alatt áll, ami megerősítette a csillagászokat abban, hogy létezhet a kilencedik bolygó.

Sheppard elmondta, hogy a FarFarout égitestre akkor bukkant, amikor egy múlt héten elhalasztott előadásának idejét arra használta fel, hogy intézetében adatokat elemezzen.

“A FarFarout kissé rejtélyes. Nagyon halvány, észlelésünk képességének határán van” 

– magyarázta.

Semmit nem tudunk pályájáról, csak azt tudjuk, hogy nagyon távol van. Hozzátette, hogy a további megfigyeléseikkel fognak többet megtudni az észlelt nagyon távoli égitestről. 

Ám évekbe fog telni, amíg a szakemberek képesek lesznek meghatározni pályáját. (MTI)

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 10600





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet