Gigantikus repedés jelent meg az Antarktiszon

2016. december 6., kedd




Minden idők talán legnagyobb repedését sikerült elfotóznia a NASA-nak a Déli-sarkon. A globális felmelegedés fájó mementója.

A Déli-sark jege drasztikus mértékben olvad. Nem elég az, hogy folyamatosan újabbnál újabb tavak, pocsolyák, és kásás „mocsarak” jelennek meg a felszínén, de egyre több a törésvonal, melyek mentén óriási jégtáblák válnak le róla.

Nemrégiben mindkét sarkon észlelték azt a jelenséget is, mely szintén hasonló aggodalomra ad okot: a hő olvadékony.

Ez azt jelenti, hogy ahol korábban a hó betonkeméy és fagyott volt, ott ma már csak jégkrém állagú, puha, és könnyen elolvadó hó található.

A kutatók szerint az antarktiszi jégmezők egyre fokozódó olvadása komoly környezeti katasztrófával fenyeget, minek következtében jelentősen megemelkedhet az óceánok vízszintje.

A most közzétett fotókat a NASA készítette, és jól látszik rajuk, ahogyan a Larsen C jégmezőt egy óriási, soha eddig nem látott méretű hasadék szeli ketté.

A hasadék legalább 113 kilométer hosszú, 90 méter széles és fél kilométer mély. 2002-ben egy hasonló repedés miatt a közel 12 ezer éve változatlan Larsen B jégmező egy jókora darabja levált és darabokra esett.

A repedést november 10-én fotózták le, a NASA Operation IceBridge nevű programjának keretében, amelynek célja, hogy légifelvételek segítségével feltérképezze, milyen pusztítást okoz a globális felmelegedés a sarki jégsapkákban.

Az utóbbi hetekben, hónapokban rendre jelennek meg sokkoló képek és adatok, valamint különféle elemzések a sarkvidéket érintő drasztikus és aggasztó állapotokról.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány globális katasztrófa


Megtekintések száma: 45139





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet