Globális aszály sújthatja a bolygót?

2016. október 8., szombat




Az elkövetkező 10-15 évben olyan globális aszály fogja sújtani a bolygót, mely tönkreteheti a teljes éghajlatot, és kipusztíthatja az élővilág 90%-át.

Egy Amerikai kutatás szerint, melyet a Cornell Egyetemen végeztek, még ebben az évszázadban bekövetkezhet az "óriásszárazság" az Egyesült Államok délnyugati államaiban.

Ennek veszélyét csak úgy lehetne csökkenteni, ha az ENSZ-klímaegyezményben foglaltnál sokkal nagyobb mértékben fogná vissza a világ a szén-dioxid-kibocsátást.

El sivatagosodás 10-15 éven belül

Ráadásul új, független kutatások arra mutatnak rá, hogy alig 10-15 éven belül megindulhat az el sivatagosodás az egyre nagyobb mértékű és egyre gyakoribb aszályoknak köszönhetően.

Eszméletlenül veszélyes szinten van a globális felmelegedés. Nem elég, hogy a part menti világvárosok hamarosan víz alá kerülhetnek, a legtöbb szárazföldi területet aszály fogja majd sújtani.

Sőt, az aszályok nagysága és időtartalma is jelentősen megváltozik.

A megaszárazságok több mint 30 évig tartó időszakokká nyúlnak. Bár ritkák, újra és újra előfordulnak a Föld történetében. A kutatók szerint már több civilizáció vált az áldozatává.

Kaliforniában már hat éve tart egy rekordméretű szárazság, amely miatt sokfelé kipusztultak a fák és a cserjék, a kiszáradt növényzet a legkisebb szikrától is lángra lobban. Ebben az államban tavaly óta drákói mértékben korlátozni kénytelenek a vízfelhasználást.

Ez az állapot már legalább hat éve tart, és az új számítások szerint a többi kontinens következik: Európa, Ausztrália, Japán.

Harc a megmaradt vízkészletekért

Ha a helyzet bekövetkezik, még a mi életünkben komoly el sivatagosodás fog megindulni a szárazföldi területeken. Idehaza már most is vannak olyan helyek, ahol a talaj kezd elsivatagosodni.

Az a gazdaságot tönkre fogja tenni, és nem lesz annyi terménye az emberiségnek, mellyel el tudná látni a bolygó lakosságát.

Óriási éhezések jönnek majd, de ami még borzasztóbb lesz, az a háború a vízért. A vízkészletek, és a rendelkezésre álló egészségre nem ártalmas vízmennyiség egyre csökken.

Sok jövőkutató úgy véli, hogy a nagy jövőbeni háborúk majd egy aszállyal sújtott világban fognak zajlani a megmaradt élelemért és a vízért, mely hatalmas kincs lesz addigra.

Az elsivatagosodás két összetevőre vezethető vissza. Egyik a meglévő sivatagok terjeszkedése. Földünk felszínén a sivatagok több mint 20 millió négyzetkilométernyi területet foglalnak el. Ez a szám drasztikusan emelkedni fog.

Az élővilág is alaposan megtizedelődik, és akár az állatvilág 90%-a is kipusztulhat. Előzetes becslések szerint az aszály katasztrófában 3 milliárd ember fogja az életét veszteni.

Úgy néz ki, hogy rövid távon ez a folyamat már nem állítható meg, talán nem is véletlen, hogy az amerikai kormány annyira szorgalmazza a Mars utazást, hisz ha végleg tönkretesszük élőhelyünket, nem árt, ha van egy hely, ahová tovább tudunk menekülni.

katasztrófa tudomány világvége


Megtekintések száma: 21854





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet