Gyémántból készítenének vezetéket?

2016. december 28., szerda




Különleges, eddig soha nem készített elektromos áramot is vezetni képes szövet készülhet a speciális gyémántvezetékekből. A kaliforniai kutatók által megépített vezetékek csupán három atom vastagságúak, és önmagukat rendezik sorba.

A Stanford Egyetemen már régóta fejlesztenek különféle vezetékeket, olyan szöveteket, melyek képesek az elektromos áram nagyon gyors és hatékony vezetésére. Most egy olyan különleges vezeték kezdeményt hoztak létre, mely a tudomány tekintetében teljesen egyedülálló.

Ezek a vezetékek ugyanis csupán három atom vastagságúak, és önmagukat rendezik sorba.

A folyamatot a lehető legkisebb gyémántszálakkal kezdik, ezekhez egy-egy kénatomot kapcsolnak. Egy oldatban a kénatomon kötést létesítenek rézionokkal, így jönnek létre az egybefüggő speciális vezetékek.

Ezek a különleges gyémántok rendelkeznek a gyémántok azon képességével, hogy erősen vonzzák egymást. A szálak éppen ezért úgy kezdenek egymáshoz kapcsolódni, mintha csak legóból épülnének fel lépcsőzetes elven.

A folyamat ráadásul nem is túl időigényes. Alig fél óra alatt kész van, így a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy gyorsabban összerakható, mint más hasonló vezetékek, vagy akár egy egyszerűbb legókészlet.

A vezetékben felépítése szerint a belülre kerülő réz vezeti az áramot, a gyémánt pedig szigetelő funkciót lát el.

Több előnye is van a módszernek, például az, hogy nagyon pontosan lehet vele vezetékeket építeni. Az atomonként összeillesztett drótnak pedig elképesztő tulajdonságai vannak. Az egyik legelőnyösebb talán az, hogy a drót veszteség nélkül vezeti az áramot.

A tudósok jelenleg is abban abban bíznak, hogy sikerül majd újfajta anyagokat kreálni.

A veszteségmentes áramvezetés miatt csökken a fogyasztás, a legózás módszerével pedig hajlékony eszközökbe is tudnak majd vezetékeket húzni.

Gyakorlatilag forradalmasíthatja az áramvezetés iparát, és az adatátvitelt is meggyorsíthatja, új megoldásokhoz vezetheti ez az egész felfedezés.

Hogy pontosan mikor láthatjuk viszont ezt a technológiát a hétköznapokban, azt nem tudni, mindenesetre az elkövetkező néhány évben már lehet esély arra, hogy megjelenik.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 39443





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet