​Gyomorfekély elleni gyógyszerrel kezelhető a koronavírus-fertőzés

2020. október 14., szerda




Egy olcsó, gyomorfekéllyel és egyéb mikrobiális fertőzésekkel szemben alkalmazott antibiotikum ígéretes eredményeket mutatott a koronavírus kórokozóján is az eddig elvégzett állatkísérletek során.

Hongkongi kutatók azt szerették volna kideríteni, hogy a fémtartalmú antibakteriális készítményeknek milyen mértékű antivirális hatásai lehetnek, ezáltal miként befolyásolhatják a Sars-CoV-2 fertőző részecskéit – számolt be róla a Channel News Asia hírportál.

A szíriai aranyhörcsögökön lefolytatott kísérletek után rájöttek, hogy az egyik ilyen gyógyszer, a ranitidin-bizmut-citrát (RBC) erős koronavírus elleni szernek bizonyult.

A Hongkongi Egyetem kutatója, Runming Wang a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy az RBC vírusölő tulajdonsága miatt potenciális COVID-19 ellenszerré léphet elő:

“Az RBC-nek köszönhetően a fertőzött hörcsögök tüdejében tízszeresére csökkentettük a vírus töltöttségi szintjét.”

A COVID-19 pandémiában az egész világon több mint egymillió ember vesztette életét, a gyógyszeripari vállalatok és a kutatók a járvány kitörése óta gőzerővel dolgoznak azon, hogy kifejlesszék a tökéletes vakcinát, amellyel elejét vehetik a koronavírus további terjedésének, mindeközben azonban más ellenszérumokkal is próbálkoznak a szakemberek.

A remdesivir és a hazánkban is hitelesített és gyártásba is került favipiravir például jelentősen lerövidíthetik a középerős és súlyos tünetekben szenvedő koronavírus-páciensek kórházi tartózkodási idejét, míg a kortikoszteroidokhoz tartozó dexametazonnal is sikeresen vissza lehet szorítani a fertőző részecskék szaporodását a szervezetben.

Habár mindkét szer biztató hatékonysággal rendelkezik, a remdesivir előállítása drága, ezért nehéz kielégíteni a globális keresletet, a dexametazonnak pedig immunszupresszív hatásai lehetnek, így a súlyosabb állapotú betegeknél kockázatos a használatuk – mindezekkel szemben viszont az RBC egy széles körben elterjedt gyógyszer, ami egyben biztonságos is.

Wang hozzátette, a továbbiakban embereken folytathatják a teszteléseket, ezáltal elképzelhető, hogy a jövőben kísérleti jelleggel bevethetik az RBC-t a rizikócsoporthoz tartozó COVID-19 fertőzött személyeknél.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3703





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet