Gyönyörű, kékes fényben világító hullámok a Maldív szigeteken?

2016. november 29., kedd
Vannak olyan tengerpartok a világon ahol a tenger és a hullámok képesek gyönyörű fényárba borulni. Nézd meg a videót, és csodálkozz te is rá a rendkívüli jelenségre.

Mintha csak valamiféle álombéli tájon járna az ember. Hosszú, kacskaringós csillagszőnyeg alakul ki a part menti nedves homokban, melyet ide-oda ringatnak a hullámok.

Időnként kékes fény árad belőlük, mintha csak tündérek által elszórt csillagpor lennének. A jelenségre van egy természetes, biológiai magyarázat.

Nem csodáról beszélünk, még annak ellenére sem, hogy a látvány valóban a csodával határos. A jelenséget foszforeszkáló baktériumok okozzák.

A biolumineszcencia elősegíti a baktériumok szaporodását és terjedését azáltal, hogy vonzza a halakat, melyek elfogyasztják a világító anyagot. Ez a hipotézis leginkább azon alapul, hogy a halak emésztőrendszerében túlnyomórészt világító baktériumok vannak.

A legtöbbször a Maldív szigetek partjai mentén lehet ilyet tapasztalni, de előfordulnak más, hasonló éghajlattal rendelkező tengerpartokon is.

Ha valaki belefut egy ilyenbe, igen látványos, és nagyon nagy élmény tud lenni. Ahhoz hasonlatos, mint amikor az Avatar című filmben a növényekhez érve azok elkezdenek erősebb fényt kibocsátani magukból, ahogy a két főszereplő végigrohan a vadregényes éjszakai tájon.

Ha te is gyönyörűnek találtad, OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen video állatvilág biológia hihetetlen helyek gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 80401

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet