Ha hiszed, ha nem, ezen a képen két rovart látsz

2017. február 10., péntek




Az álcázás nagymestere, mely Costa Rica területein él.

Jól nézd meg a fenti képet. Ugyanis két fajta rovart is látsz egy képen, még akkor is, ha elsőre ezt nehéz elhinni.

Na? Te sem látod, melyik lehet a másik állat a hangyán kívül? Ez nem véletlen, ugyanis az álcázása talán egyik legnagyobb királyával van dolgod.

Létezik ugyanis egy élőlény, mely hangyafenéknek képes magát álcázni. Ha így nézed meg a képet, akkor már jobban láthatóvá válik a turpisság, mely valójában egy a hangyán utazó potyautas, mely tökéletese hangyafenéknek álcázza magát.

Az Eciton mexicanum harcos hangyák kolóniája igen szép számmal él Costa Rica területein. Az állatokat régóta megfigyelték már, de egy egészen szokatlan jelenség felkeltette a biológusok érdeklődését.

Mégpedig az, hogy a hangyákon valami fura volt megtalálható. Méghozzá nem is akármi, bár kezdetben nem sejtették, hogy mi lehet.

Azt figyelték ugyanis meg, hogy egyes hangyáknak olyan felépítésük volt, mintha lenne egy második potrohuk. Ez azonnal gyanússá vált, mivel ilyen genetikai mutációról nem tudtak.

Be is gyűjtöttek néhány egyedet, hogy jobban szemügyre vegyék, mi lehet a második potroh kinövés, és csak ekkor döbbentek meg igazán.

Kiderült ugyanis, hogy egy a hangyákra csimpaszkodott másik élőlényről van szó.

A furcsa dudorok apró potyautasok, melyek egy korábban ismeretlen bogárfajhoz tartoznak. Az élőlény szorosan kapcsolódott a rovarok testéhez, tökéletesen utánozva a hangyák hátsó részét.

A harcos hangyák részben egyedülálló hangyafaj ezek a rovarok ugyanis három héten keresztül élnek a fészekben, majd két héten át egy vándorúton vannak.

A vonulás általában éjszaka zajlik, egy-egy menet akár kilenc órán át is tarthat. A hanygák ilyenkor mindenfélére vadásznak, amit el tudnak kapni, nem igazán válogatnak.

Azonban ez, a magát hangyafenéknek álcázó élőlény éppen amiatt van életben, mert a hangyára csimpaszkodik, és ott él titokban.

Potyautasként a folytonosan vándorló rovarokkal tart, így szerezve védelmet a ragadozókkal szemben.

Mikor a kutatók először megvizsgálták a szokatlan második álpotrohot, akkor vették észre, hogy ez a valami levált a hangyákról, és csápok jöttek ki belőle, és aprócska lábak.

A N. kronaueri-ként ismert élőlény kizárólag a harcos hangya egyedeire csimpaszkodik rá, azon belül is a közepes méretű dolgozókra, melyekhez jól hozzápasszolnak.

Fogszerű állkapoccsal csatlakozik rá a hangyára, így azt a hatást keltve, mintha egy másik potroh lenne.

Olyannyira nagyon hasonlít a bogarak külseje a hangya potrohához, hogy gyakorlatilag teljesen észrevehetetlenek.

Az még nem tiszta, hogy ez egyedileg így volt mindig is, vagy hosszú evolúciós folyamat során alakította ki ezt a külsőt, hogy a hangyához tapadhasson, és ezzel a védelemmel fenntartsa a fajt magát, illetve biztosítsa annak túlélését.

Erre, és ehhez kapcsolódó kérdésekre keresik majd a választ a jövőben, de már most kiérdemelné a világ legnagyobb álcázó mesterének címét az állatvilágban.

tudomány érdekes érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 81024





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet