Halálos szuperbaktériummá változtathatja az influenzát az antibiotikum

2019. július 6., szombat




Háromszorosra növeli az esélyét a halálos influenzának az, ha valaki antibiotikummal kezeli magát alatta – derült ki egy friss kutatásból, amely a Cell Reports tudományos folyóiratban jelent meg. 

A kutatásokat egyelőre csak egereken végezték, de ott drámai hatással: az állatok szervezetének első védelmi rendszerét iktatja ki az antibiotikum, így még az egészségesebb immunrendszerrel rendelkező egereknek is

lényegesen megnőtt az esélyük a halálozásra.

A folyamat hátterében az áll, hogy a bélbaktériumok az influenzavírus első számú ellenségei, ezek azok, amelyek először vívják a csatákat a szervezetbe kerülő vírussal. 

Az antibiotikum azonban, amely alapvetően baktériumos fertőzésekre jó, ezeket a bélbaktériumokat is pusztítja, vagy legalább is megváltoztatja a megfelelő arányukat a szervezetben, utat engedve az influenzának, hogy fertőzzön.

A londoni Francis Crick Intézet kutatói most egereken tesztelte a folyamatokat, és megállapították, hogy az állatok szervezetének nagyjából két napra van szüksége ahhoz, hogy felismerje a vírust, és fehérvérsejteket kezdjen termelni, amelyek felveszik a harcot a kórokozóval.

Ez idő alatt a vírus a tüdő belsejében rejtőzik, és szorgalmasan szaporodik.

A bélbaktériumok azonban még ez előtt képesek felismerni a vírust, és olyan jeleket kibocsájtani, amelyek bekapcsolnak a tüdőben egy antivírus-gént, ez pedig elkezdi gátolni a vírusok szaporodását. 

Ez biztosítja, hogy két nap múlva csak annyi vírus legyen a szervezetben, amennyivel az immunrendszer folyamatai képesek hatékonyan elbánni.

A kutatáshoz használt, antibiotikummal kezelt egerek szervezetében ötször annyi influenzavírus volt, mint azokéban, amelyeknek nem adtak baktériumölő szert. Még komolyabb eredmény, hogy

az antibiotikummal kezelt egereknek mindössze egyharmada élte csak túl az influenzát,

míg a másik csoportnál ez az arány 80 százalék volt. A kutatók visszavezették a jelenséget a bélbaktériumok arányának felborulásáig.

Az is kiderült, hogy ha az antibiotikummal kezelt egerek bélbaktériumait visszakezelik eredeti állapotra, a vírus nem szaporodik annyira, és a túlélési esélyek ismét nőnek.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak állatkísérletek, de komoly eredményeket hoztak: 

Ha az emberi szervezetben is ugyanígy működnek gyakorlatban is a dolgok, az ész nélküli antibiotikum-használat nemcsak rezisztens baktériumokat hozhat magával, hanem egy influenzát is halálos betegséggé alakíthat.

OSZD MEG másokkal is!

egészség bizarr életmód


Megtekintések száma: 38615





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet