Hamarosan egy óriási űrkatasztrófa következhet be

2016. december 2., péntek




Kutatók, és aggódó NASA tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az elkövetkező években egy óriási űrkatasztrófa következhet be, mely akár a teljes kommunikációs rendszerünket hazavághatja.

A NASA az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyelte a Föld körül keringő szokatlan objektumokat.

Komoly veszély

Ezek egy jó része szimpla űrtörmelék, azonban az utóbbi 20 évben egyre nagyobb mennyiségben találhatóak meg ember alkotta tárgyak különféle kisebb-nagyobb maradványai, melyek a Föld körüli pályán keringenek.

Bár elméletben ezek folyamatosan, lassú folyamat során belezuhannak a Földbe, mivel a Földnek érvényesül még ezen a pályán is a tömegvonzása, mégis tetemes mennyiségű, drasztikusan növekvő űrszemét veszély áll fenn a jövőben.

Aki már látta a Gravitáció című filmet, az tudja, hogy egyetlen darab űrszemét is katasztrofális láncolatot tudna okozni, ha nekiütközne, mondjuk a Nemzetközi Űrállomásnak.

Láncreakciót indítana el

Ha valamelyik műholdnak, vagy űrállomásnak ütközne egy űrtörmelék, vagy akár egy űrszikla, akkor az darabokra szakadva még nagyobb űrtörmelék felhőt generálna, ami még több műholdat elpusztíthatna, és változtatna űrtörmelékké.

A folyamat egy hihetetlenül veszélyes és gyorsan végbemenő láncreakciót indíthatna el. Órák alatt tönkretehetné a Föld körül keringő összes műholdat, az űrállomáson rekedt űrhajósokat pedig cafatokra szedné az éles törmelék rengeteg.

Ha nem lenne műhold az égen, pillanatok alatt megszűnne a kommunikáció, nem működnének a telefonok, a különféle hálózatok, és a GPS rendszerek.

Ma már sok eszközben benne van a GPS, és az alapján működik, mint például a repülők, és egyes autók. A repülők és utasszállítók esetében pedig kifejezetten veszélyes lenne, ha megszűnne a GPS jel.

Percek alatt több tucat gép zuhanna le, vagy vesztené el az irányítást, vagy szállna le rossz helyen. A katasztrófa első óráiban tehát emberek milliói halhatnának meg.

Arról nem beszélve, hogy a teljes kommunikációs rendszerünket olyan szinten vágná haza, hogy az emberiség egy röpke időszak erejéig úgy érezheti majd magát, mintha az ipari forradalom előtti időkbe csöppent volna vissza.

Hamarosan bekövetkezhet

Évről-évre egyre nagyobb mennyiségű űrtörmelék van a volygónk körül. Ez azért is van, mert nincs kidolgozva egyetlen egyetemleges eljárás sem ezek eltakarítására, pedig ezt is meg kellett volna oldania annak idején, de a NASA és mások csak azzal voltak elfoglalva, hogy az eszközöket eljuttassák az űrbe.

A szakemberek szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy bekövetkezhet egy ilyen, a nagy sikerű filmben is látott tragédia.

Sokak szerint így is csak a szerencsén múlt, hogy nem történtek nagyobb balesetek, bár az űrállomás ablakába már csapódtak be titokzatos, milliméteres nagyságrendű tárgyak, a szupererős üveg azonban több rétegből állt, így némi felületi törésen kívül nem történt nagyobb baj.

Megoldások

Jelenleg is több különféle elméleti megoldáson töri a fejét a NASA. Egy idő után túl sok lesz az űrtörmelék, és időben kezdeni kell velük valamit.

Az egyik ötlet szerint egy lézerrel égethetnék el az űrben ragadt darabkákat, egy másik, sokkal kivitelezhetőbb megoldás az lenne, hogy egy óriási, űr mágnessel összeszedegetnék az apró törmelék darabokat.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 83119





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet