Hamarosan feleslegessé válhat a szex?

2016. április 1., péntek
A Stanford Egyetem professzora szerint akár húsz év múlva stigmatizálódhat a szex az eugenika megvalósulásával. Henry Greely, a Stanford Egyetem professzora szerint akár már néhány évtized múlva szükségtelenné válhat a szex, mert a gyereknemzés laboratóriumi úton fog történni – írja az Independent.

A tudós a The Timesnak nyilatkozva elmondta, 20-40 év múlva, ha egy pár gyereket szeretne, nem lesz más teendőjük, mint leadni a férfi ondóját és a nő egy bőrdarabkáját.

A bőrmintából őssejtet vonnak ki, melynek segítségével létrehozzák a petét, melyet megtermékenyítenek a kiválasztott hímivarsejttel. emberi-klonozas-2 A leadott ondómintát letesztelik mindenféle potenciális betegségre, és később kategóriákat hoznak létre a vizsgálatok alapján. Az egyik kategóriába a ritka, gyógyíthatatlan betegséggel rendelkezők kerülnek, a másik az egyéb lehetséges betegségeken alapul, a harmadikba a külső genetikai jellemzők – szemek, alak, haj –, míg a negyedikbe a viselkedés és szellemi képesség alapján sorolják be a potenciális embriókat.  

Stigmatizálódhat a szex

Greely elmondása alapján ez a művelet csökkenteni fogja az örökletes és más súlyos betegségek számát, így kijelenthető, hogy az eljárás „ár-érték aránya” kedvező. Sőt, véleménye szerint várhatóan ez válik megszokottá és elfogadottá a természetes gyermeknemzés ellenében, melyet az emberek felelőtlenségnek fognak tekinteni, el fogják ítélni. szex

A professzor arra is kitért, a procedúra segítségével akár egynemű pároknak is születhet genetikailag közös gyereke.

„Mi van akkor, ha egy nő úgy dönt, saját testéből készíttet petét és ondót, és ezt a saját méhébe helyezteti?” – tette fel az abszurdnak tűnő szónoki kérdést a tudós a The Times hasábjain. mesterseges-gyermek Az eugenika egyébként nem új keletű dolog, az ember veleszületett tulajdonságainak mesterséges javítását hirdető utópista társadalomfilozófiai irányzatot Charles Darwin unokatestvére, Francis Galton keltette életre a 19. század második felében, noha az elgondolás már jóval korábban létezett. Ezzel a témakörrel foglalkozik az 1997-es, Oscar- és Golden Globe-jelölt Gattaca című film is, mely izgalmasan és érzékletesen mutatja be egy eugenika mentén szerveződő társadalom működését.

Forrás: mno.hu


Megtekintések száma: 1795

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet