Hamarosan fény derülhet a világ legrégebbi arcainak titkára

2016. december 27., kedd




A több ezer éves múmiák bomlásával hamarosan végleg odaveszhet a titok, ezért számítógépes modellezés segítségével derítenének fényt a rejtélyre.

A Chincorro rejtély

A világ legrégebbi múmiái közé hihetetlen módon nem az egyiptomi múmiák tartoznak, hanem az úgynevezett Chincorro múmiák.

Ezek a múmiák ugyanis legalább 2000 évvel idősebbek a kormeghatározási eljárások szerint, mint az egyiptomi példányok-

Ezek a múmiák ugyanis 7-9000 évesek is lehetnek, azonban a klímaváltozás hatására a legtöbbjük erős bomlásnak indult. 

Pontosabban egy különös, fekete masszává kezdenek átalakulni, és ennek a titokzatos bomlási folyamatnak nem sikerült teljesen megfejteni a hatásmechanizmusát.

Titokzatos nép, az Atacama közepén

Az Atacama-sivatag szélén i. e. 10 000 és 3400 között élt vadászó és halászó chinchorro nép elsőként mumifikálta a halottait.

Bizton elmondható róluk, hogy különös, kevésbé ismert népcsoportról van szó.

Az Atacama sivatagban nagyon sokáig nem éltek népek, és egyedül a chincorrókról tudni, hogy képesek voltak letelepedni, és egy igen fejlett kultúrát felépíteni ott.

Az Atacama sivatagról a közelmúltban derültek ki érdekes dolgok, mégpedig az, hogy egykoron, talán rengeteg vízmennyiség létezhetett a sivatagban. Valóságos tóvidék volt, ahol a hajdanán élt népcsoport képes volt megtelepedni, és eléldegélni.

Rekonstruálnák az arcukat

Most az egyik chilei egyetemen az a célja a kutatóknak, hogy egyrészt megvizsgálják, mitől kezdtek ezek a múmiák pontosan bomlani, és miért épen most, valamint az, hogy kiderítsék, hogy hogyan is nézhettek ki ezek a múmiák, amikor egykoron még hús-vér emberek voltak.

15 múmiát vettek elő, és vetettek nemrégen alá különféle vizsgálatoknak. Még röntgensugarakkal is megnézték őket, ekkor derül ki, hogy néhány csecsemő múmia valójában nem tartozott egyetlen csontot sem.

Olyan volt, mintha teljesen felszívódtak volna a testből. Azonban a lehetséges magyarázatok közül az a legvalószínűbb, hogy nem voltak meg a testek, ezért ezek a múmiák jelképes múmiák voltak, melyek eltemetésével tisztelegtek halottaik előtt.

Számítógép segítségével megkezdték a múmiák külsejének rekonstruálását, izmokat, orrot, állat illesztve a csontokhoz, hogy láthassák, milyen volt egykori külsejük. Ezzel nem csak arra derül fény, hogy hogyan is néztek ki, hanem, hogy milyen népekkel viselhettek esetleg közös külső jellemvonásokat.

rejtélyek történelem retjély


Megtekintések száma: 43670





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet