Hamarosan itt van az örökké tartó influenza elleni védőoltás

2016. december 26., hétfő




Kutatók egy olyan új generációs vakcinán dolgoznak, melyet elég lenne egyszer használni, és egész életen át védelmet nyújtana a betegség ellen.

A jelenlegi influenzaoltásokkal az a baj, hogy nem elég hatékonyak, és sokszor évente meg kell ismételni. Ezért egyre többen – nem csak a lakosság, hanem a komoly szakemberek is – elkezdték vitatni eredményességét.

Állandóan változó vírusok

Az újabb és újabb influenza elleni vakcinák megjelenésének biológiai háttere az, hogy a vírus két antigénje, a hemagglutininés a neuraminidáz nagyon változatos. Éppen ezért a vírusok, főleg az influenza vírus igen változékony és erős tud lenni.

Folyamatosan próbálja betörni az immunrendszerünk védelmi hálóját, és próbára tenni minket.

A hírhedt, és veszélyes H1N1-es járvány esetében egy 1-es típusú hemmaglutininről és 1-es típusú neuraminidázról volt szó, de azóta már újabb és újabb influenzavírusok okoztak betegséget, amiket új számokkal jelöltek már meg.

Az évről-évre megújított, vakcinákra tehát azért is van szükség részben, mert az influenza vírusa időnként gyors ütemben képes mutálódni. és egyre fertőzőképesebbé válni.

Minden influenza vírus ellen hatékony lehet

Elméletben már korábban is lehetségesnek tartották a kutatók egy olyan vakcina kifejlesztését mely megoldaná ezt a problémát, és a legtöbb influenza vírus ellen hatékony lenne.

Nemrégiben egy különleges kísérletsorozat keretében gyakorlatba is ültették a tudásukat: géntechnológiai eljárással létrehoztak egy feji résztől megfosztott hemagglutinin molekulát, és ezzel próbáltak immunizálni, vagyis védőoltásra használható ellenanyagot előállítani.

Egy különleges eljárás, és rengeteg kutatás árán elérték a csodát: olyan vakcinát voltak képesek előállítani, melyre a szervezet olyan immunreakciót ad, mely minden influenza vírus törzs ellen hatásos.

Ez egyben azt is jelentette, hogy olyan vakcinát alkottak, melyet elég egyetlen egyszer beoltani az emberekbe, és az egy egész életen át hatékony immunválaszt biztosít az influenza kórokozójával szemben.

Hatalmas potenciál lehet benne

Mivel az influenzavírus rendkívül elterjedt és az általa okozott betegségek sok embert érintenek, akár hónapok alatt megjelenhet a kutatás eredménye - az állatokon végzett tesztek után - az embergyógyászatban is.

Hogy pontosan mikor kerülhet forgalomba, azt nem tudni, és azt sem, hogy kötelezővé fogják-e valaha tenni, de abban biztosak már most is a kutatók és az orvosok, hogy emberéletek ezreit lehet ezzel majd megmenteni a jövőben.

tudomány orvostudomány


Megtekintések száma: 26537





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet