Hamarosan jöhet az emberi klónozás?

2017. március 4., szombat




Mérföldkövet értek el a genetikusok.

Az emberi klónozás felé tettünk egy újabb hatalmas lépést, mely megmutatta, hogy már a humán klónozás szélén vagyunk. Ma már képesek lennénk embert klónozni.

Más hangok és szóbeszédek szerint pedig már klónoztak is embereket. A Clonaid nevű cég annak idején állítólag már sikerrel létrehozott egy Éva nevű női klónt, aki a világ első emberi klónja.

Személyazonosságát azonban sohasem hozták nyilvánosságra, és elrejtették a világ elől, így sokan nem hitték el a cég állításait.

Az emberi klónozást a legtöbb ország etikai aggályok miatt tiltja, ezért az elmúlt 15 évben eléggé megrekedt a lehetősége azoknak a genetikusoknak, akik ezen dolgoztak.

Azonban hatalmas hajókon, a nemzetközi vizeken olyan laboratóriumokat állítottak fel az egyes nemzetek, ahol ezeket az etikailag kétséges kísérleteket minden gond nélkül folytathatják.

Most azonban egy olyan mérföldkőhöz érkeztek, mely tényleg egy karnyújtásnyira hozza az emberi klónozást, ráadásul úgy, hogy nem kell majd titokban folytatni a hasonló kísérleteket.

Arról van ugyanis szó, hogy a tudósoknak és a genetikusoknak sikerült egér embriókat klónozniuk. Dolly után ez volt az első újabb jelentős siker.

Sokkal tovább fejlesztették az akkori technikát, és képesek voltak jól működő egér embriókat alkotni, melyek ugyanúgy épülnek fel, és viselkednek, mint az nőstény egerek méhében fejlődő példányok.

Ez nem csak azért hasznos, mert képesek vagyunk a jövőben bármilyen élőlényt leklónozni még embrió állapotban, hanem egyes embriók fejlődési fázisait is megfigyelhetjük. Sokkal részletesebben, mint valaha.

Most is, mint mindig, rengeteg etikai aggály merül fel, ugyanis ha a jövőben emberi embriókat is klónoznánk, tudományos céllal, akkor adódik a kérdés, hogy ezek a kis emberi lények mikortól kezdve számítanak tényleges személynek.

És az is lényeges kérdés, hogy az előállító cég mennyire rendelkezhet majd egy ilyen embrió felett. A tulajdona lesz? Hiszen ő állította elő, ugyanakkor egy ember a mai modern társadalom szemében, és a törvény szerint sem lehet tulajdon.

Ugyanakkor van egy másik oldala, ami miatt még azok is elgondolkodtak azon, hogy támogatható-e az emberi klónozás.

Ez pedig az orvostudományban való óriási ereje lehet, ugyanis gondoljunk csak bele: ha embert lehetne klónozni, akkor soha többé nem kellene donorra várni a betegeknek, és rengeteg ember életét lehetne ezzel megmenteni.

Ahogyan a Sziget című filmben, úgy a valóságban is megtörténhet majd, hogy egy emberi testet klónoznak elő, arra az esetre, hogyha a gazdag ügyfél - vagy idővel bárki - egy betegségből, vagy egyéb okból kifolyólag életveszélynek van kitéve.

Ily módon várólisták nélkül, a komplikáció, és szervkilökődés záró esélyével azonnal ki lehetne cserélni bennük a szerveket.

Ez persze még a jövő zenéje, de a mostani eredmények azt mutatják, hogy már tényleg ott állunk, hogy egy sikeres emberi klónozást hajtsunk végre. Az elemzők, genetikusok, és jövőkutatók szerint az első hivatalos emberi klónozásra még több évtizedet kell várni, de a mi életünkben már tanúi leszünk az első ilyennek, valamikor 2050 körül.

tudomány technológia technika emberi test genetika klónozás


Megtekintések száma: 32909





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet