Hamarosan jöhetnek a klímaváltozás menekültek?

2016. május 11., szerda




Óriási mértékben megnőhet a klímaváltozás miatti menekültek száma a jövőben. Különféle kémiai intézetek, és nicosiai Cyprus Institute számításai szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában annyira megnőhet a forróság, hogy alkalmatlanná válik az emberi életre, ezáltal gigantikus bevándorlási hullám érkezhet Kelet felől.

Komoly gondok

A globális felmelegedés komoly gondokat okozott az elmúlt években is, de még komolyabb problémákhoz vezethet az elkövetkező 5-10 évben.

Kutatók legújabb mérései szerint ugyanis lassan felforrnak a Föld óceánjai, és a bolygó forgási sebessége is egyre lassabb lesz, bár ez utóbbi veszély nem a mi életünkben fenyegeti majd az emberiséget, de egyértelműen a globális felmelegedéshez köthető.

Az egész világon egyre több állat hullik el az extrém meleg időjárás miatt. Az egész világon egyre több állat hullik el az extrém meleg időjárás miatt.

Ha az emberiség továbbra is homokba fogja dugni a fejét, akkor visszafordíthatatlan katasztrófát fog okozni, és a Föld globális időjárása annyira szélsőséges lesz, hogy az élet lehetetlenné válik rajta.

Harc a felmelegedés ellen

A cél, hogy legalább két Celsius-fokkal csökkentsék a globális felmelegedést, nem elég ennek a forgatókönyvnek a megelőzéséhez. Pedig az ENSZ legutóbbi klímacsúcsán erről állapodtak meg a tagországok.

És itt azt is fontos megemlíteni, hogy a tagországok aligha fogják betartani a rájuk is vonatkozó megállapodást.

ur-ernyo

Korábban született egy olyan elméleti terv, mely ugyan megvalósítható lenne a jövőben, azonban a költsége nagyon magas lenne, így még kérdéses a megvalósulása. Eszerint egy óriási űrbéli ernyővel takarnák el a Föld egy adott részét, így csökkentve hosszú távon a bolygó átlaghőmérsékletét.

A nyarak már most nagyon melegek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ráadásul az előrejelzések szerint kétszer olyan gyorsan melegszik itt az átlaghőmérséklet, mint a világ többi részén.

Ez azt is jelenti, hogy melegebb napokon a hőmérséklet elérheti a 46 Celsius-fokot. És ez nem a távoli jövőben várható, hanem a század közepére.

Az 1970-es évek óta megduplázódott az extrém meleg napok száma.

vizhiany

Az 1986 és 2005 közötti időszakban évente átlagosan 16 napon volt extrém meleg, ez a század közepére évi 80 napra nő, a század végére pedig 116 napra.

Az egyre nagyobb légszennyezéssel egybekötve ez a forróság elviselhetetlen lesz, és arra kényszeríti az ott élőket, hogy elköltözzenek. Több mint 500 millióan élnek a térségben, amely már most is jobban ki van téve a globális felmelegedésnek.

klíma menekült


Megtekintések száma: 6683





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet