Hamarosan jönnek az állat-ember hibridek! Az ember játszhat-e Istent?

2016. augusztus 6., szombat




Amerikában elhárult a jogi akadály arra vonatkozóan, hogy  félig állat embriókat állítsanak elő genetikai segítséggel. Hamarosan jöhetnek az állat-emberi hibridek? Hogyan fog ez minket közelebb vinni Istenhez? Vagy mi magunk leszünk istenek?

Még jóval a génkísérletek valós kezdete és a kapcsolódó technológiák elméleti megjelenése előtt írta meg H. G. Wells azt a disztópiáját, amelyben

egy tudós állati és emberi alapokra épülve alkotott meg új lényeket,

és természetesen a Dr. Moreau szigete végkifejlete az, hogy az elszabaduló állati ösztönök miatt elszabadul a pokol.

Most többekben hasonló félelmek és fenntartások ébredtek, mivel

az Egyesült Államok nemzeti egészségügyi hivatala bejelentette: nem bojkottálná tovább azokat a kutatásokat, amelyekben hibrid embriókat hoznának létre.

allat-ember-hibrid

A kormányzati szerv az orvosi célú kutatások egyik legnagyobb pénzügyi támogatója, ezért ha mostantól onnan is áramolni fog a pénz ilyen célokra, az a reakciók szerint etikai, de akár bio-biztonsági kérdéseket is felvet.

Az ilyen kísérletek célja az, hogy állati embriókba ültetnének emberi DNS szakaszokat és egyéb humán sejteket, hogy megnézzék, milyen változásokat indukálna mindez az embrionális fázisban.

Az ilyen kutatások végső soron ahhoz segítenék hozzá a tudományt, hogy hatékonyabb gyógyszereket, alternatív kezelési módszereket találhassanak egyes betegségekre vagy elváltozásokra.

genetikai-modositas

Például a birkák agya sok szempontból hasonlóan reagál gyógyszerekre, mint az emberi agy, ezért egy emberi eredetű DNS-sel is rendelkező állaton sokkal könnyebb lenne gyógymódokat kikísérletezni például az Alzheimer, vagy Parkinson kórra.

Ezen felül az állat-ember hibrid kísérletekben olyan szerveket lehetne növeszteni, amelyek akár emberekbe is beültethetők lennének, ezzel életeket mentve.

Persze a hivatal még sok féket benne hagyna a támogatási rendszerben, így például továbbra is tilos lenne főemlősökkel keverni az emberi DNS-t, de az egyes kísérleti eljárások mindegyikének komoly vizsgálatokon és engedélyeztetési eljáráson kell keresztülmennie, mielőtt állami segítséget kaphatnak.

Az ember Istent játszik

Sokakban felvetődött, hogy ez mennyire etikus. Attól, hogy jogilag már helyénvalónak találtatik, még nem biztos, hogy játszanunk kellene a tűzzel.

Mi van, ha egy napon egy olyan élőlényt hozunk ezzel létre, mely az emberiség pusztulását hozhatja el?

genetika-tudomany

De ha nem is egy ennyire drasztikus példánál maradunk: jogunk van-e Istent játszani? Nem fog-e ezért az igazi teremtő majd megbüntetni minket?

A tudománynak nem tiszte ezekben a kérdésekben állást foglalni, és ilyen tekintetben lelkiismerettel sem kell, hogy rendelkezzen, hisz eszmerendszere is a puszta, szilárd hideg tényeken alapul, ettől tud objektív maradni.

Mások viszont éppen úgy vélik, ez visz majd minket közelebb Istenhez. Ha ugyanis képesek leszünk majd különböző lényeket, állatokat teremteni, mi magunk is Istenekké válunk, ez pedig közelebb visz minket saját Istenünk létének megértéséhez.

Forrás: 24.hu

embar állat hibrid dns


Megtekintések száma: 38395





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet