Hamarosan kilyukadhat a Föld mágneses pajzsa?

2017. január 14., szombat




Egy műhold tudományos mérések alapján talált egy óriási repedést azon a mágneses pajzson, mely a Földi élővilágot védi a nap és az űr gyilkos sugaraitól.

Az ózonlyuk beforrt, a magnetoszféra széttöredezett

Az elmúlt évtizedekben másról sem szólt a sajtó, minthogy a Földet védő speciális ózon gázból álló légköri képződmény egyre inkább elvékonyodott, mígnem ki is lyukadt.

Ez volt az a bizonyos ózonlyuk, mely a kétezres évek elején nagy lázban tartotta a világot, és sokan azt jósolták előre, hogyha az Antarktisz felett található, és kialakult lyuk tovább terjed, akkor rohamosan megnő a daganatos megbetegedések száma a káros bejutó sugárzás miatt.

Aztán nemrégiben, alig egy éve robbant a hír, hogy az utóbbi években az ózonlyuk úgy tűnik, gyógyulni kezdtet. Noha az öröm még korai, mert lehet, hogy csak egy ideiglenes javulásról van szó, sokan a globális felmelegedés elleni harc egyik győzelmeként fogták fel a dolgot.

Repedések a mágneses pajzson

A Discovery Channel híroldalának, a Seekernek az értesülései szerint az indiai GRAPES-3 teleszkóp még idén júniusban fedezte fel, hogy egy nagy erejű napkitörés valósággal feltépte a Földet védő magnetoszférát, amelynek eredményeként kozmikus sugárzás jutott be a bolygó légkörébe.

Egyetlen szerencséje van a Földnek, és a rajta található élővilágnak: a sugárzásnak csak egy kevéske hányada jutott egészen le a felszínig.

Ez azonban így is jóval több, mint eddig bármikor. Az Osaka City University szakértői szerint nincs ok pánikra, mert a mágneses pajzson keletkezett rés nyár óta megszűnt, de a jelenség kapcsán a kutatók hangsúlyozták, hogy a napkitörések veszélyeire jobban fel kellene készülnie az emberiségnek.

Baljós jelek, melyek a magnetoszféra szétesését jelezhetik

Mások úgy vélik, hogy sokan csak elbagatellizálják a problémát, mely valójában sokkal súlyosabb, de nem akarnak beszélni róla az illetékesek, nehogy globális pánikot keltsenek.

Arról van szó, hogy az utóbbi időszakban rendre gyengülni kezdett a magnetoszféra, és egyre többször keletkezik rés a pajzson.

Egyes kutatások szerint ez egy az egyben oda fog vezetni, hogy idővel teljesen széthullik ez a magnetoszféra, és a gyilkos sugárzás el fogja érni a felszínt, kipusztítva mindent, és mindenkit.

Egyes űrkutatók szerint hasonló dolog történhetett annak idején a Marssal is, amikor elvesztette teljes vízkészletét, és légkörét.

Talán a nagy, tömeges fajkihalások oka is ez lehet, noha erre még nem találtak kellően perdöntő bizonyítékot, ami kapcsolatba hozná vele.

Sokak szerint, ha nem lenne magnetoszféránk, vagy jelentősebben meggyengülne, akkor egy kisebb mértékű napkitörés is annyi káros anyagot és sugárzást lökne a bolygónk felé, hogy az a földkéregbe több kilométer mélyen behatolva még a baktériumokat is kiirtaná.

tudomány rejtély rejtélyek világvége globális kataklizma


Megtekintések száma: 43462





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet