Hamarosan megvan a HIV elleni vakcina?

2016. december 3., szombat




Nemsokára véget vethetnek a HIV vírus terjedésének, és véglegesen képesek lesznek visszaszorítani. Eljöhetsz az AIDS mentes világ?

Hamarosan egy szép és új világba léphetünk. Legalábbis egy olyan világba, ahol nincs többé AIDS. Az utóbbi években rendre születtek olyan felfedezések, és kutatási eredmények, melyek a kór végét eredményezhetik majd.

Egy nagy átfogó finanszírozási alapból dolgozó gyógyszerkísérlet sikeres eredményekkel zárult, ez pedig olyan előremutató eredményekhez vezethet, melyek az utolsó szöget is beverhetik a HIV vírus koporsójába.

Az Egyesült Államok járványügyi hivatala, hadserege, a dél-afrikai kormány egészségügyi kutatóintézete és a Bill & Melinda Gates Alapítvány közösen finanszírozta ezt a nagyszabású kísérletet, mely ténylegesen közel hozta a világot, ahol nem lesz többé AIDS.

A Sanofi Pastour és a GSK gyógyszeripari cégek nemrég kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, mely sikeresen veszi fel a betegség elleni harcot. Most Dél-Afrikában fogják elvégezni a legújabb, véglegesítő kísérleteket, és ha ezek is sikerrel járnak, megkezdődhet a tömeggyártás, és a szokott kezelések közé való bevezetés.

5400 szexuálisan aktív, 18 és 35 év közötti ember fog részt venni az új gyógyszer kipróbálásában, amely előzetes is rendkívüli eredményekkel kecsegtet. Önmagában persze érhetne el a vakcina jobb eredményeket is, azonban egy olyan HIV elleni prevenciós kezelésbe illesztik be kiegészítésként, mely gyakorlatilag nullára csökkenti majd a jövőben a betegség előfordulását.

Az emberes kísérleti tesztek célja, hogy egy korábban már tesztelt vakcina (RV144) módosított változatát próbálják ki.

A korábbi változatot 2009-ben 16 400 emberen tesztelték Thaiföldön, és a vizsgálatok szerint akkor az alanyok 31 százalékánál bizonyult hatásosnak a készítmény.

A szakemberek és orvosok most azt remélik, hogy az esetek legalább 50 százalékában hatékonyan tudják majd meggátolni a HIV terjedését.

Jelenlegi becsléseink szerint a világon majdnem négy Magyarországnyi HIV fertőzött él, azaz közel 37 millió emberről tudjuk, hogy fertőzött. Ennél azonban magasabb is lehet a nem hivatalos arány. Közel egy millióan halnak meg ebből évente a betegség, és annak szövődményei következtében.

Az új vakcinával hathatósan, klinikai úton megelőzhető a HIV-fertőzés, amelyet jelenleg csak élethosszig tartó gyógyszeres programmal lehet kezelni.

A kutatók abban is bíznak, hogy az új változat már legalább 50 százalékban hatásos lesz, ami jelentős növekedés a thaiföldi gyógyszerteszthez képest.

Afrikában különösen nagy előnye lesz ennek, ugyanis ott ezren is képesek megfertőződni a kórral egyetlen nap alatt, ami óriási szám, és nagyon riasztó is.

Ha a mostani kísérletek is sikerrel járnak, akkor egy olyan világ jöhet el 10 éven belül, ahol nem lesznek többé új HIV fertőzöttek, és az emberiség végleg leszámolhat a kórral.

tudomány egészség betegség betegségek egészség megelőzés hiv aids


Megtekintések száma: 78208





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet