Hamarosan mindenki fizetést kaphat munka nélkül!

2017. május 24., szerda




Ezt állítja Elon Musk, a Tesla vezér. Ráadásul még a mi életünkben?

Szerinted milyen világ lenne az, ahol nem kellene dolgoznod, mégis meg tudnád teremteni a napi életviteledhez szükséges anyagi forrást?

Sokak számára ez maga a mennyország, és egyben egy távoli jövőkép utópiája.

De vajon ez tényleg így van? Elon Musk szerint ugyanis az alanyi jogon minden embernek járó alapjövedelem sokkal közelebb van hozzánk, mint korábban gondoltuk.

Igen, Magyarországhoz is. Ha ugyanis így fejlődik a világ, akkor a jövő technológiai újításai, az infrastruktúra modernizálása, és a robotika előre törése együttesen elhozhatja számunkra ezt a világot.

Ráadásul mindössze 30-40 éven belül - állítja a legtöbb jövőkutató.

Korábban is felvetette már több ember a robotika fejlődése kapcsán azt az érdekes gondolatot, hogy s robotok is fizessenek adót, vagyis az azokat működtető cég. Ebből állnák részben az alapjövedelmet is.

A legendás Tesla vezér a World Government Summit során osztotta meg a világgal ezzel kapcsolatos véleményét, ezáltal kiemelte, hogy a robotok térnyerésével hamarosan szükségessé válhat az, hogy az emberek munka nélkül is pénzt kaphassanak országuktól.

Tehát ez nem egy lehetséges szcenárió, hanem egy szükségszerűen bekövetkező jövőkép lehet.

Lassan ugyanis a jövőben teljesen el fognak tűnni azok a munkák, amiket a robotok is át tudnak venni. Így viszont nem kell a robotoknak bért fizetniük a cégeknek, csupán karbantartási költségek lesznek, azok pedig a munkabérhez képest elenyészőek lesznek.

Persze a robotokat is karban kell tartani, de ez megint csak költséghatékonyabb megoldás, mint az élő munkaerő alkalmazása.

Több tényezős ez a dolog. Egyrészt elveszti rengeteg ember a munkáját, ami egy polgárháborúhoz vezethetne, hiszen az emberek éhen halnának. itt jön a képbe az alapjövedelem, amit azonnal be is vezetnének ebben a helyzetben, hogy az egyes országok struktúrája fennmaradjon.

Így lehetne lassan áttérni a mindenkit megillető alapjövedelemhez.

Musk úgy véli, hogy ez a jövedelem a jelenlegi bérek töredéke lesz, hiszen a robotok megjelenésével sokkal olcsóbbá válhat minden.

Az már persze megint más kérdés, hogy hosszabb távon mit fog tenni a társadalommal az az érzés, hogy hihetetlenül haszontalannak fogja magát érezni...

OSZD MEG másokkal is

érdekes érdekesség robotika az emberiség jövője robotok elon musk robot


Megtekintések száma: 67385





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet