Hamarosan mindennek vége? Megdöbbentő dolog derült ki a Titanicról

2020. november 19., csütörtök




Hamarosan mindennek vége? Megdöbbentő dolog derült ki a Titanicról.

A világ talán leghíresebb és egyben legtöbbször elmesélt, a popkultúrában és a filmművészetben legtöbbször elbeszélt főszereplője.

Annak idején még 1912 április 15-ére virradó éjjelen süllyedt el teljesen váratlanul, egy jégheggyel való összeütközés során.

Azóta is csak találgatják, hogy pontosan hány tényezőből állhatott a végzetes tragédia, mert az utóbbi időben már volt szó raktérben keletkezet tűzről, rossz szegecsekről, és szándékosan süllyesztésről is.

A Titanic legendája és egyben végső rejtélye azonban aligha lesz megfejtve valaha.

Sőt, ami azt illeti, öröke magával viheti a "hullámsírba", ugyanis a Titanic roncsainál végzett legfrissebb vizsgálatok alapján a szakértők arra jutottak, hogy a roncs teljesen meg fog semmisülni.

A roncsot ugyanis egy vékony biofilm és rozsda vonja be. A biofilm vagy biohártya mikroorganizmus-sejtekből álló egybefüggő bevonat.

Néhány éve kutatók egy új baktériumfajt fedeztek fel a rozsdafoltokban, amely a Halomonas titanicae nevet kapta. A baktérium apró lyukakat okoz, ami miatt a roncs instabillá válik és valamikor össze fog omlani.

Egy kis utánaszámolást követően derült ki, hogy a Titanic legendás roncsának alig 20 éve lehet hátra, mielőtt véglegesen összeomlik, gyakorlatilag teljesen megsemmisülve.

Az 1985-ben felfedezett roncsai 3800 méteres mélységben fekszenek jelenleg az Atlanti-óceán fenekén, és folyamatosan ki vannak téve a fémevő baktériumok falánkságának.

Egyetlen vigaszunk lehet - állítják a kutatók -, mégpedig az, hogy a Titanic elülső orr része még az összeomlást követően is egyben maradhat, így az még évtizedeken át fennmaradhat, mielőtt az is végleg az enyészeté lesz.

OSZD MEG másokkal is! 

érdekes érdekesség történelem titanic


Megtekintések száma: 326701





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet