Hamarosan nem lesz több kávé a Földön?

2017. február 11., szombat




Nagyon nagy az esélye, hogy évtized múlva elérhetetlen luxuscikk lesz.

Vészes előjelek

A kávé a második legnépszerűbb ital a víz után a világon. nem véletlen, hiszen emberek milliárdjainak szolgál folyékony hajtóanyagként a nap kezdetén, hogy aztán ellásson minket energiával, és az ébrenlétünket segítő koffeinnel.

A koffeinnek is megvannak a maga káros hatásai, ha túlságosan nagy mennyiségben fogyasztják, de a kávénak sokkal több jótékony tulajdonsága van, ha mértékletességgel fogyasztják.

A legtöbb ember annyira szereti a kávét, hogy valóságos függés alakul ki sokakban iránta.

Azonban lehet, hogy ne sokáig élvezhetjük már a kávét, mint általános árucikket. Hamarosan, alig 5-10 éven belül ugyanis megfizethetetlen luxuscikké válhat.

Arról van szó ugyanis, hogy aggasztó folyamatok indultak el a bolygón, melyek alapjaiban veszélyeztetik a kávéfogyasztást, és a kávét, mint növényt.

Komoly veszélyben a kávé

Egyre több növényfaj esik áldozatául a szélsőséges, egyre elviselhetetlenebb meleget hozó éghajlatnak, és a szárazságnak.

A számítások alapján, ha így megy tovább, 2050-re a felére csökken a világon azoknak a helyeknek a száma, amelyek alkalmasak lesznek kávétermesztésre.

A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnam adja, ahol ez meghatározó gazdasági tevékenység. Az évszázad közepére azonban a jelenlegi termőterületeinek fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás következtében.

Az Arabica pedig az évszázad végére teljesen kipusztulhat, pedig ez a kávéfajták legtöbbjének az őse is egyben.

Mindemellett az is nagyon komoly problémát jelent, hogy a kávéfogyasztás évről-évre egyre nő, és lassan majd nem lehet kiszolgálni már ezt az igényt, mivel a kávétermesztésre alkalmas területek egyre fogynak.

A 2016-os Global Climate Risk Index 10 legveszélyeztetettebb országa közül 7 kávétermelő, és együttesen a termelés több mint negyedét adják ma. Jelenleg mintegy 2,5 milliárd csésze fogy naponta, a termelés pedig már ezzel is alig tud lépést tartani.

Egyetlen szem sem marad a bolygón?

Ezt még nem minden, az elemzések és előzetes szakvélemények és számítások szerint a kávé el si tűnhet teljesen a Föld színéről az évszázad végére, amiből már letelt 20 év.

Érdemes tehát betárolnunk belőle? Vagy felhalmoznunk rengeteget? Ha ugyanis kipusztul a növény, soha többé nem lesz már kávé, és a gazdagok kiváltsága lesz.

Ha fel is halmozunk belőle, előbb-utóbb az egész bolygón el fog fogyni, így elkerülhetetlennek tűnik a kávé megsemmisülése.

Persze a kutatók és tudósok bíznak abban, hogy a jövőben egy genetikailag módosított fajtát létrehozva belőle ellenállóvá tudják majd tenni.

globális klímaváltozás tudomány érdekes érdekesség globális éghajlatváltozás


Megtekintések száma: 123004





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet