Hamarosan sikerrel járhat az evolúciós visszafejtés?

2017. február 23., csütörtök




Csirkéből dínó? Azt gondolták, hogy lehetetlen, de a genetikusok bebizonyították, hogy nagyon is lehetséges!

Legrosszabb esetben is csak néhány évtized

A dinoszauruszok feltámasztása már a Jurassic Park című nagysikerű kalandfilm óta vágyálma az emberiségnek. A 2000-res évek óta folyamata zajlanak különféle kutatások más-más irányban.

A verseny mindig jó. Aki először klónoz egy igazi dinoszauruszt, az győzött. Mi pedig csak remélni tudjuk, hogy az elkövetkező évtizedekben, de még a mi életünkben lehetségessé válik mindez.

Erre pedig minden esélyünk megvan, ugyanis egyre több olyan lelet kerül elő a föld mélyéből, melyek genetikai kódtöredékeket tartalmaznak, vagyis előbb, vagy utóbb, de meg lesz a teljes genetikai készlete ezeknek az állatoknak.

Egy másik módszer azt venné számításba, hogy mint a filmben is láttuk, más, rokon fajok DNS-ével pótolnák ki a hézagokat. Ez esetben mindig felmerül ellenben a kritika, hogy így valójában nem is dínókat alkotnánk, hanem mutánsokat.

Evolúciós visszafejtés

Az egyik legígéretesebb megoldás viszont azt ígéri nekünk, hogy valóban igazi, maradéktalan dínókat tud majd nekünk elhozni a jövőben.

A kutatók ugyanis már régóta sejtik, hogy az evolúció oda-vissza játszható, vagyis visszafejthetőek az egyes evolúció szakaszok, amik az élőlények embrió szakaszában is meg-megmutatkoznak.

Egy korábban elvégzett rendkívül érdekes kísérlet során például sikerült egy csirke lábát visszaalakítani egy dinoszaurusz lábává.

Persze ezen kísérletek még igen kezdeti szakaszban járnak, de nagyon ígéretesek az eredmények, és a genetikusok biztosak abban, hogy hamarosan sikerülhet majd egy madarat, vagy akár egy csirkét még jobban visszaalakítani dinoszaurusszá.

Genetikai módosítás lehet a kulcs

Olyan kísérletekről is hallottunk már, hogy csirkéknek fogakat növesztettek, szintén genetikai módosítás útján.

A genetikai módosítás, és az evolúciós visszafejtés tehát olyan fegyvert adhat a kezünkbe, amellyel rég kihalt állatokat hozhatunk vissza a Földre.

Gondoljunk csak bele: ezzel a módszerrel rengeteg dinoszauruszt lehetne létrehozni, és egy valódi Jurassic Parkot is lehetne nyitni.

Arról nem is beszélve, hogy más kihalt állatokat is vissza lehetne hozni utódfajaik, leszármazottaik vizsgálatával, és genetikai szerkesztésével, így megtudva sokkal többet a Föld múltjáról, mint eddig lehetőségünk lett volna rá.

tudomány őshüllők genetika jurassic park


Megtekintések száma: 111336





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet