Hamis emlékeket tudnak az agyunkba ültetni! Képesek újraprogramozni az embert?

2023. július 30., vasárnap




Japán kutatóknak sikerült teljesen hamis emlékeket beprogramozniuk a kísérleti alanyaik agyába. Új hajnal virradt az idegrendszer tudományára? Képesek lesznek embereket is programozni a jövőben?

Óriási szenzációként járta be a napokban a tudományos lapokat, online magazinokat a hír, miszerint megtörtént az első sikeres hamis emlék beültetés egy kísérleti alanyba. A szakemberek egy új kor hajnaláról beszélnek már, olyanra, melyet csak a sci-fi filmben láthattunk.

Mindezt ráadásul úgy tették, hogy pontosan meg sem mondták a résztvevőknek, hogyan befolyásolhatják saját emlékeiket – mégis működött a módszer.

A Current Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Brown Egyetem és a japán Fejlett Telekommunikációs Kutatóintézet munkatársai olyan módszert fejlesztettek ki a hamis képzetek és emlékek előidézésére, ami akár a depresszió és az autizmus kezelésében is segítségünkre lehet.

Mindezt egy neurofeedback nevű módszer segítségével érték el: ez úgy működik, hogy az alany egy fMRI-készülékben fekve különböző logikai játékokkal játszik,

miközben a szerkezet monitorozza az agyműködését, és visszaküldi az alanynak, hogy éppen mi történik az agyában.

A felfedezés finoman fogalmazva is hatalmas jelentőségű, és óriási távlatokat nyithat mind az orvostudományban, mind a katonaságban.

A katonai felhasználás az egyik legérdekesebb aspektusa a dolognak. Ha ugyanis ezzel az eljárással az emberek elméje programozható lesz, kvázi új programokat lehet írni az agyba.

Olyan hadsereget kegyelmet, irgalmat, fáradtságot nem érző katonákat lehetne így létrehozni, melyekből ütőképes haderő képezhető.

Éppen ezért sokan félve tekintenek a kutatásra, és a most elért eredményekre, és rögtön zombi katonákból álló osztagokat vizionálnak maguk előtt.

Amellett sem szabad elmenni szó nélkül, hogy mi lesz, ha esetleg a jövőben ez a technológia rossz kezekbe kerülne, és mondjuk egy tömegfegyverré átépítve, aminek segítségével pillanatok alatt rengeteg ember agyát át lehetne programozni.

Komplett országok öntudatát lehetne eltörölni vele. Politikai bukásokat lehetne előidézni, kormányokat, sőt kontinenseket lehetne megbuktatni.

A legrosszabb forgatókönyv szerint egy olyan gépet lehetne építeni, mellyel az egész bolygó elméjét módosítani lehetne. Ezután egy olyan hamis emléket lehetne beültetni a Föld hétmilliárd emberi egyedébe, mely a kihalás szélére sodorná fajunkat.

Mások azonban inkább optimisták az eredmények láttán. A kutatócsoport szerint ezt a módszert használhatnák a depresszió vagy az autizmus kezelésére is.

A depresszió esetében az alanyok magasabb pontszámot kapnának akkor, ha az agyi aktivitásukban kevésbé mutatkoznak a depresszió jelei, az autizmus esetében pedig a betegséggel járó tünetek visszaszorításában lehetne szerepe.

Azt beszélik már a tudományos berkekben, hogy akár az autizmus is kezelhető lehet az eljárással, de végeznek kísérleteket Asperger-szindrómában szenvedő emberekkel is.

A hamis emlékek beültetése luxusszolgáltatássá is kinőheti magát, mint ahogyan azt az Emlékmás című filmben láttuk. A felhasználási területek száma szinte végtelen. 

Hogy mikor jelennek meg az első üzletek, klinikák, ahol emlékeket vásárolhatunk magunkban, már csak idő kérdése...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia


Megtekintések száma: 140737





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet