Három nappal rendelkezik egy bolygó

2017. március 9., csütörtök




A bolygó, amelynek egyik felén három nap kel fel, és nyugszik le, míg a másik felén örökké nappal van. Most gyönyörű videó illusztráción nézheted meg, milyen!

Ha azt mondanák neked, hogy van egy bolygó, ahol reggelente három napkorong látható, alkonyatkor pedig szintén három vörösen lángoló korong tarkítja az eget, azt mondanád, hogy képtelenség.

Pedig a Kentaur csillagképben még 2016-ban felfedezett bolygón pedig egy ilyen látkép fogadna.

Legalábbis az egyik felén, mivel a másik felén mg ennél is megdöbbentőbb állapotok uralkodnak. A másik oldalán ugyanis örökké tartó nappal uralkodik.

A HD 131399Ab nevű bolygót igazán különleges égitestnek tartják már felfedezése óta.

Korábban nem találtak még a kutatók háromcsillagos rendszerben ilyen nagy pályán mozgó planétát. Ez egy különleges gázóriás, vagyis nem rendelkezik szilárd felülettel, és egy három csillagból álló rendszer tagja.

A Jupiternél négyszer méretesebb bolygó a Földünktől 340 fényévnyire van, vagyis közel lehetetlen lenne elérnünk még a mai technológiákkal.

Van egy főcsillaga, ami körül egy viszonylag nagy és elnyújtott pályán kering, 80 csillagászati egység távolságra. Ez a csillag jóval nagyobb a Napnál. Ha a mi csillagunkat emellé a csillag mellé tennénk, akkor a Napunk mindössze csak az egyharmada lenne.

A két kisebb csillag egyrészt egymás körül, másrészt a nagyobb csillag körül kering.

A HD 131399Ab nem csak elhelyezkedése miatt különleges, hanem azért is, mert ez az első olyan Naprendszeren kívüli extraszoláris bolygó, amit sikerült megfigyelni, méghozzá teleszkóppal.

A teleszkópok jövőbeli fejlődésének reményével lehetőségünk nyílhat arra, hogy a bolygó még részletesebben megfigyeljük a következő évtizedekben.

Elképesztő bolygó, és ezt a rajta uralkodó körülmények is mutatják. A bolygón ugyanis egy év 550 Földi évnek felel meg. Vagyis a legtöbben eszerint az időrendszer szerint alig pár hónapot élnénk, ha nagy szerencsénk van, de a legtöbben csak heteket.

Azért ennyire sok idő, mert olyan nagy távolságra kering a csillaga körül, hogy 550 évre van szüksége ahhoz, hogy megkerülje azt.

A látvány viszont egyértelműen kárpótolna minket, ugyanis reggelente három napfelkeltét élhetnénk át, este pedig három napkorong zárná le a romantikus napnyugtát.

Még különlegesebb az a tény, hogy a bolygó egyik felén örökké nappal van, azaz soha nem látunk éjszakát, mivel mindig süt a nap.

A Földhöz képest ez a bolygó nagyon fiatalnak számít, hiszen alig 16 millió évvel ezelőtt jöhetett létre, a Földünk pedig 4,6 milliárd éve.

Ebben a zseniálisan elkészítet, igen látványos videó illusztrációban képet kaphatsz róla, milyen is ez a csodálatos bolygó.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 28463





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet