hatalmas csillaghullási jelenség lesz a hétvégén! MINDENKI FIGYELJE AZ EGET!

2018. október 18., csütörtök




Mindenki tapassza a figyelmét az éjszakai égboltra most hétvégén! Nem akármilyen élményben lesz része!

Érkezik az idei év egyik utolsó, és egyben talán legszebb csillaghullási eseménye, melynek az ideje a most következő hétvégére tehető.

A meteoreső október 21-22-én éri el ugyanis a maximumát.

Érdemes lesz tehát az eget sasolni éjszaka!

A szakértők szerint olyan látványos lesz tiszta égbolt esetén, hogy több bravúros videófelvétel, vagy fotó készülhet majd.

A Földet elérő apró részecskék a Comet 1P/Halley üstökösből származnak, mely égitest 75-76 évente halad el bolygónk mellett.

Az Orionidák a leggyorsabb meteorrajok közé tartozik, meteorjai ráadásul rendkívül fényesek is. Ennek ellenére nem kell aggódni: nem túl valószínű, hogy bármelyik törmelék elérné a talajt.

A Halley üstököst időszámítás előtt 240-ben írták le először, az Orionidák első észlelése azonban jóval későbbről, 1839-ből származik.

Az esemény kapcsán még a NASA szakértője, Bill Cooke is megszólalt:

A Space.comnak nyilatkozva elmondta, hogy Hold fénye miatt nehezebb lesz a csillagzáport észrevenni, de ha résen vagyunk, és adottak a körülmények, nagy látványban lesz részünk.

A leglátványosabb meteorhullásra a hajnali órákban számíthatunk, bizonyos időszakokban óránként 80 fényjelenség is feltűnhet az égen.

Idén a meteoreső kevésbé lesz látványos, mint tavaly. Az éjszakai égbolt szerelmeseinek érdemes félrehúzódniuk a városi fényszennyezéstől, és jó 20 percet várniuk, mire szemük alkalmazkodik a sötéthez.

Hétvégén tehát indul a hullócsillag vadászat!

OSZD MEG másokkal is!

érdekes csillagászat univerzum


Megtekintések száma: 28607





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet