Hatalmas gombák uralták a Földet

2015. szeptember 6., vasárnap




A legújabb kutatások szerint hatalmas, égbenyúló gombák uralták a fák előtti hosszú időszakot a Föld történetében.

[dropcap]K[/dropcap]örülbelül 420-350 millió évvel ezelőtt, amikor még a szárazföldi fák újdonságnak számítottak az evolúcióban, és a legmagasabbak is csak néhány tíz centiméter magasra nőttek, voltak azért olyan élőlények, amik hatalmasra nőttek.

osi-gombak

Ezek az ősi szervezetek akár nyolc méter magasra is megnőttek, törzsük vastagsága pedig elérte az egy métert is. Szaúd-Arábiai leletek alapján ma úgy gondoljuk, hogy ezek az óriások gombák lehettek.

Ma már eléggé meglepődnék, ha az erdőben sétálva hatméteres gombába botlanánk, pedig akkoriban valószínűleg tényleg ezek uralták a horizontot, ráadásul jóval magasabbak voltak a fáknál. Azok akkor még csak néhány centiméteresek voltak, az akkoriban létező gerinctelen állatok szintén aprók, szárazföldi gerincesek pedig még egyáltalán nem léteztek.

A Prototaxites nevű élőlények régóta mozgatták a tudósok fantáziáját, a peleontológusok sokáig teljesen mást gondoltak róluk. Az elsőt közölük 1859-ben fedezte fel egy kanadai paleontológus, és bár a fosszíliákat szépen leírták, senki nem tudott rájönni, pontosan miről van szó.

[caption id="attachment_2989" align="aligncenter" width="740"]osi-orias-gomba-kovulet Óriási ősi gomba kövülete[/caption]

A tudósok 130 éven át vitatkoztak, mik lehettek a hatalmas tornyok, egyesek zuzmónak, mások gombának, megint mások valamiféle fának tartották őket. Az egyes csoportok érvelése elég furcsa volt: ha valaki azt mondta, ez zuzmó, akkor mások azzal jöttek: „hogy lehetne egy zuzmó ilyen magas?”.

2007-ben azonban minden megváltozott: egy akkor tanulmány megállapította, hogy a tornyok korai gombák voltak. Még így is maradtak olyanok, akik megkérdőjelezték az elméletet, de azóta egy másik tanulmány is megerősítette a 2007-es tanulmány eredményeit.

Ha visszagondolunk a  Föld korai időszakára, mindent egybevetve eléggé bizarr kép tárul elénk. Mint ahogy már bebizonyították korábban, óriási bogarak és szitakötők röpködtek a levegőben, a levegő még aligha volt ennyire jól lélegezhető ember számára, fák helyett pedig óriási gombák uralták a terepet.

tudomány állatvilág őskor


Megtekintések száma: 5544





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet