​Hatalmas szörnyetegek rejtőzhetnek az univerzumban

2021. január 25., hétfő




A szupermasszív fekete lyukak az univerzum szörnyetegei, melyek a több milliárd naptömeget is elérhetik. 

A szakértőket régóta foglalkoztatja az elképzelés, hogy egy ilyen objektum pontosan mekkorára is nőhet. Egy friss tanulmány most választ adhat a kérdésre 

írja az IFLScience.

Bernard Carr, a Queen Mary University of London munkatársa és kollégái azt vizsgálták, miként alakulhatnak ki, milyen hatásokat válthatnak ki, illetve milyen tulajdonságokkal bírhatnak a szakértők által csak elképesztően nagy fekete lyukaknak nevezett objektumok.

A kutatók kiemelték, hogy tanulmányuk elméleti munka, nincs bizonyíték arra, hogy a megfigyelhetőknél léteznek nagyobb fekete lyukak. Carr szerint ennek ellenére elképzelhető, hogy kialakultak az általuk felvetett objektumok.

Az ilyen fekete lyukak elméletileg legalább 25 milliószor nagyobbak lehetnek a legnagyobb ismert szupermasszív fekete lyuknál.

A leghatalmasabb objektum viszont akár egymilliárdszor nagyobbra nőhetett, mint a Tejútrendszer.

Egyes fizikusok úgy gondolják, hogy a világegyetem születése után nem sokkal olyan körülmények alakultak ki, melyek felgyorsították a fekete lyukak formálódását. Így jöttek létre a feltételezett ősi fekete lyukak. 

Carrék szerint ha az ősrobbanás után nem sok kisebb, hanem egyetlen hatalmas objektum alakult ki, az galaxisunknál mintegy egymilliárdszor nagyobb lehet.

Ennek ugyanakkor ellentmond a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás.

Ez a világegyetemet kitöltő elektromágneses sugárzás, amely az ősrobbanás utáni időszakban keletkezett. 

Elvileg ebben minden, a Tejútrendszernél százszor nagyobb struktúrát ki lehet mutatni, ami azt sugallja, hogy itt húzódhat a fekete lyukak méretének felső határa.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2327





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet