Hatalmas titokra derült fény ősi egyiptomi múmiák DNS analízise során

2017. május 31., szerda




Egyiptom népének eredete más, mint amit a történelemkönyvek tanítanak?

Megdöbbentően riasztó dolog derülhetett ki az egyiptomi múmiák kapcsán, mely szorosan összefügg az egész egyiptomi néppel is.

Azért riasztó, mert ha ez 100%-osan bebizonyosodik, akkor sokmindenről, amit eddig biztosnak hittünk a történelemben, és történelemkönyvekben tanítottuk, valójában egyáltalán nincs úgy, vagy nem úgy van.

Egy új DNS vizsgálatokat összesítő eredmény szerint ugyanis az egyiptomi múmiák örökítőanyagában olyan dolgokat találtak, amiből arra lehet következtetni, hogy Egyiptom népe más ősökkel rendelkezhetett, mint azt eddig tudtuk.

Nemrégiben egy kutatócsoport eredt a nyomába azoknak a korábbi feltételezéseknek, melyek úgy sejtették, hogy az Egyiptomban élő népek eredete talán árnyaltabb lehet, mint azt a történelemkönyvekben ma tanítják.

Ahhoz, hogy ezt bizonyítsák, vagy cáfolják, rengeteg ősi múmiából kellett újra DNS információkat kinyerni.

Ezen múmiák legtöbbje krisztus előtt 1400-ból való volt, a legfiatalabb pedig a 400-as évekből származott.

A Max Planck Intézet is részt vett ezekben a kutatásokban. A DNS szekvenciákat, és azok jellegzetességeit megvizsgálva aztán kiderült, hogy az egyiptomiaknak mi is volt a múltja valójában.

Ugyanis a mai, modern egyiptomi népcsoport a genetikai információk alapján sokkal több hasonlóságot, rokonságot mutat a szub-szaharai afrikaiakkal, mint az ősi egyiptomiakkal.

Mindemellett akadtak olyan DNS szeletek, melyek egyértelműen a török térségben élőkéhez hasonlít, méghozzá páratlan módon.

Annak ellenére senki sem reménykedett ebben, hogy Egyiptom egy meglehetősen nagy és fontos kereskedelmi központ volt a történelem során, ahová a világ minden tájáról érkeztek bevándorlók és kereskedők.

A rendkívül érdekes tudományos eredmény nem csak a történelemtudásunk hiányosságára, pontosabban pontatlanságára világított rá, hanem arra is, hogy a genetikai és DNS szevenálási eljárások segítségével számtalan titkot fedezhetünk fel egyes népekkel, és azok eredetével kapcsolatban.

A szakemberek korábban nem gondolták, hogy olyan egész és ép DNS szekvenciákat tudnak kinyerni a múmiák nagy részéből, ami alkalmas különféle kísérletek elvégzésére.

Az egyiptomi klíma ugyanis nagyon meleg és rendkívül száraz, ez pedig kifejezetten nem kedvez a DNS megmaradásának, így sokkal hamarabb, sokkal nagyobb mértékben károsodik.

Ezekből a több tucat múmiából összeszedett mintákból már volt esélyük, vissza visszafelé mintegy felgöngyölítsék a genetikai "családfáját" és pontos eredetét az egyiptomiaknak, és ez így is lett.

Az új kutatási eredmények hamarosan újabb hasonló vizsgálatokra sarkallhatják a régészeket és genetikusokat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek történelem genetika egyiptom


Megtekintések száma: 89319





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet