Hiheteten! Működő kamera, mely kisebb, mint a só egy szemcséje

2016. július 1., péntek
A 3 dimenziós nyomtatással készült eszköz óriási remény lehet az orvostudományban. A kamera kisebb, mint egy sószemcse, mindössze 0,12 mm széles, így akár egy fecskendőben is elfér.

Az ultrarövid lézerimpulzusokat használó 3D-nyomtatással készült képfelvevő tervezése és létrehozása állítólag csak néhány órát vett igénybe.

Már egy lencsével is bravúrról lenne szó, ez a kamera azonban rögtön hármat is tartalmaz belőle.

A kamera egyszerűen csatlakoztatható egy olyan optikai szálhoz, amelyik mindössze kétszer olyan vastag, mint az emberi hajszál.

Egy ilyen optikai szál a rajta lévő mikrokamerával lehetővé tenné az emberi test belsejének a mostaninál egyszerűbb és kevésbé fájdalmas vizsgálatát, segítve a diagnózis felállítását.

miniatur-3d-nyomtatott-kamera-2

Persze mivel nincs fény az emberi test belsejében, a kamerát egy ugyancsak parányi LED-del is kiegészítenék.

A kutatócsoport egyébként egy másik printelt verziót is csinált, hagyományos képérzékelőkkel – a méretek így is csekélyek maradtak.

Egy ilyesfajta szerkezetet különböző célokra lehetne használni, például kémkameraként, robotok szemeként, okos telefonok 360 fokos kameráiként.

A legnagyobb és legreményteljesebb felhasználási területe egyértelműen az orvostudomány lenne. Betegek ezren segíthet, ha nem millióin.

miniatur-3d-nyomtatott-kamera

Az apró eszköz ugyanis könnyedén, egy injekcióval bejuttatható lenne a szervezetbe, ahol szó szerint képet kaphatnának az orvosok arról, hogy az adott páciensnek milyen állapotok uralkodnak a testében egy esetleges kockázatos műtét előtt.

Ezeket a kamerákat a jövőben apró irányítószerkezetekkel és miniatűr lézerekkel felfegyverezve még arra is lehetne használni, hogy beteg sejteket, daganatokat tüntessenek el velük úgy, hogy a környező szövetet épen hagyják.

A lehetőségek szinte korlátlanok. A szervezet eddig feltáratlan folyamatait is vizsgálni lehet majd vele, hiszen olyan apró érrendszerekbe, olyan szövetekbe leszünk képesek behatolni vele, és megfigyelni működésüket, melyre korábban nem volt lehetőségünk.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 5903

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet