Hihetetlen! 60 ezer éves víz alatti erdőt találtak!

2017. július 17., hétfő
Alabama partjainál olyanra bukkantak, amin még a tudósok is megrökönyödtek.

Nem mindennapi dolgot találtak a vízben, Alabama partjainál.

Egy jégkorszak korabeli erdőt nyomaira bukkantak ugyanis 18 méterrel a felszín alatt. Az egyedülálló leletről dokumentumfilmet is készítettek.

A tudósok nem nagyon értik, hogyan nem vették eddig észre, de úgy sejtik, hogy tengeri üledék borította, és ez nehezítette azt, hogy bárki is rátaláljon.

Hatalmas fák megkövesedett nyomait, törzseit és egyéb maradványokat tártak fel, és azt is kiderítették, mennyire régi ez az erdő.

Az előzetes becslések szerint legalább 60.000 évvel ezelőtt keletkezhetett, és eredetileg egy szárazföldi területen helyezkedett el, melyet csak később hódított meg a víz.

Megdöbbentő, de az akkori időkben tenger szintje még 122 méterrel alacsonyabban volt.

Ez egy információs kincsesbánya, az éghajlattól kezdve a rovarpopuláción át mindenről szerezhetnek új információkat a tudósok: megállapíthatják, hogy nézett ki egy jégkorszaki erdő, mielőtt az ember megérkezett.

Az erdőt egészen 2004-ig üledék rejtette el, majd jött az Ivan hurrikán, ami egyszerűen kimosta az erdőt a tengerfenékről.

Sokak szerint az sem kizárt, hogy akár állatok jól konzerválódott csontjait, vagy komolyabb maradványokat is találhatnak az egykori erdő területén. A kutatók jelenleg is kutatják a területet, azonban mivel az egész víz alatt van, ez megnehezíti a kutatási munkálatokat.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 119208

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet