Hihetetlen! A fiú, aki egy teljesen elzárt, légmentes buborékban élte le életét

2015. augusztus 13., csütörtök
David Vetter életútja az egyik legkülönlegesebb, amiről valaha hallottunk: egy steril kórházi sátor két négyzetméterén élte le az életét. Hihetetlen történet!

buborekban-elo-kisfkiu1

David Phillip Vetter egy rejtélyes, nagyon súlyos immunhiányos betegséggel jött világra 1971. szeptember 21-én. Ráadásulel bátyja tíz hónappal korábban ugyanebben a betegségben halt meg, ezért az orvosok már számítottak rá, hogy a kis David-nek is nagy az esélye, hogy hasonló rendellenességgel születik.

Éppen ezért steril körülmények közé helyezték a fiút, akiről hamarosan ki is derült, hogy sajnos ő is beteg,

hiszen csak a lány utódokban nem jelentkezik a kór, a fiúknál pedig 50%-os az esélye.

buborekban-elo-kisfkiu-2

Ahogy nőtt David, a steril inkubátor után egy nagyobb "lakóhelyre" lett szüksége, ekkor készült el a később bővített műanyag sátor.

buborekban-elo-kisfkiu-3 Hat éves korában hagyhatta el először a buborékot, amikor is a NASA mérnökeinek segítségével egy szkafandert kapott. Ekkor játszhatott életében először a "szabadban".

buborekban-elo-kisfkiu-5

Édesanyjával a nagy eseményre készülve, az űrhajósruhába öltözés után.

buborekban-elo-kisfkiu-7

Ahogy nőtt, tudásszomja is jelentkezett. Magántanulóként, egy önkéntes tanítónővel tanult mindent a kórházban majd - miután hazaköltöztették - otthon.

 buborekban-elo-kisfkiu-9A tudomány fejlődésével - ahogyan a csontvelő-átültetés egyre inkább rutinná vált - javasolták a szülőknek a műtét elvégzését. Donornak David egészséges nővérét választották.

A műtét sikeres volt, ám egy akkor még előre nem látható szövődmény jelentkezett.

A korabeli orvostudomány nem volt képes az Epstein-Barr vírusra tesztelni a donorokat és sajnos David szervezetébe is jutott a vírusból. Immunhiánya miatt szervezete nem volt képes legyőzni a betegséget és négy hónappal a beavatkozás után a 12 éves fiú meghalt.

buborekban-elo-kisfkiu-10

Mára már a SCID-szindrómával született gyerekek teljes életet élhetnek, köszönhetően David vértestjeinek is, amiket a kutatók a fejlesztésekkor felhasználtak.

a cbsnews nyomán

hihetetlen szomorú megható


Megtekintések száma: 8750213

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet