Hihetetlen! Agykezdeményt találtak egy tumor belsejében

2017. január 8., vasárnap




Egy 16 éves japán lány petefészkében egy a tudományt is meghazudtoló dologra bukkantak.

Soha azelőtt nem találtak még ehhez hasonlót az orvosok. Úgy néz ki, hogy egy japán lány petefészkében bukkantak rá a szokatlan tumorra, melynek belsejében egy tényleges agykezdemény volt jelen.

Gyakorlatilag ez tényleg nem volt más, mint egy miniatűr agy. A biomassza ugyanis képes volt elektromos jelek küldésére, és a jelek szerint talán a fogadására is.

A daganat körülbelül 10 centiméter széles volt, és a lányok végzett vakbélműtét során bukkantak rá.

A tumort azonnal eltávolították, ekkor figyeltek fel arra, hogy a tumor belseje nem szokványos dolgot tartalmaz. Egy zsíros, összecsomósodott haj volt a legbelső részében, valamint egy 3 centiméteres, agyra kísértetiesen hasonlító "szerkezet".

Egy pontosan olyan biológiai felépítmény, mely normális esetben a gerincvelőhöz csatlakozik.

Amikor az orvosok alaposan is szemügyre vették, és különféle vizsgálatokat végeztek rajta, kiderült, hogy ez egy nyúltagy kicsinyített mása.

Ez a biológiai szerkezet az agy két agyféltekéje alatt helyezkedik el.Az egyik oldala agytörzsre hasonlított, arra a szerkezetre, ami normál esetben a gerincvelőhöz kapcsolódik.

A petefészekben kialakuló daganatok közel ötöde tartalmaz idegen szövetet, hajat, fogat, porcot, zsírt, vagy izmot.

Ezeket a daganatokat, amik általában jóindulatúak, teratómáknak nevezik. Az elnevezést a görög "tera" szóból alakították ki, ami szörnyet jelent. Bár a petefészek-teratómák kialakulásának oka ismeretlen, egyes elméletek szerint akkor keletkeznek, amikor a kifejletlen petesejtek rendellenes fejlődésbe kezdenek, különböző testrészeket állítva elő.

Bár maguk az agysejtek nem ritkák a tumorok belsejében, ez az első, amikor egy komplett nyúltagy fejlődött ki benne, mely képes volt elektromos jeleket küldeni, melyet mérni is tudtak.

A központi idegrendszerben találhatókhoz hasonló neurális elemek gyakran előfordulnak a petefészek-teratómákban, de a felnőtt agyra jellemző szerkezetek ritkák.

Az agysejtek között ez az aprócska valami elektromos impulzusokat képes közvetíteni, mintha ténylegesen egy miniatűr agy lenne, mely egy kis túlzással gondolkodni is képes, persze nagyon kis szinteken.

A lányt alaposan megvizsgálták, aki semmilyen neurológiai, azaz idegrendszeri tünetet nem észlelt azon idő alatt, míg ez a rejtett, parányi agy benne volt a testében a tumorban megbújva.

Bizonyos neurológiai tüneteknek egy része akkor alakulhat ki, amikor az immunrendszer agysejteket észlel a petefészekben és ellenük, mint idegen test ellen támadást indít. Ez a teratómát magában hordozó nők valódi agysejtjeit is érintheti, ami gyulladást eredményez.

Ilyenkor a nők eszméletvesztést, emlékezetkiesést tapasztalnak, ilyet azonban a 16 éves japán lány nem tapasztalt egyszer sem.

hihetetlen egészség orvostudomány betegség betegségek


Megtekintések száma: 74131





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet