Hihetetlen! Borostyánba zárt dinoszaurusz farokra bukkantak!

2016. december 9., péntek




A borostyánba zárt csodálatos lelet nem csak csontokat, és tollakat tartalmaz, hanem lágyszöveteket is. Megvan a kulcsfontosságú lelet egy igazi Jurassic park létrehozásához?

Olyan dologra bukkantak most a paleontológusok, mely nyugodtan tekinthető a dinoszauruszok utáni kutatás Szent Gráljának.

Óriási felfedezés

Ezt nyugodtan ki lehet jelenteni, ugyanis évtizedek óta arról beszél a tudomány, hogy egy jól konzervált lágyszövetből talán ki lehetne nyerni olyan DNS láncolatokat, melyek segítségével lehetséges lenne klónozni egy állatot a jövőben.

A technológia az elmúlt években akkora fejlődésen ment át, hogy maga a technológiai háttér már sokak szerint meglenne hozzá.

Azonban mind a mai napig nem találtak olyan leletet, ami olyan lágyszöveteket tartalmazott volna, melyek sérülésmentes DNS szálakat tartalmaztak volna.

Borostyánba zárt dínó farok

A most megtalált borostyándarabkába ugyanis egy kormeghatározás szerinti 99 millió éves dinoszaurusz darabka található. Méghozzá egy lágyszöveteket, tollat és bőrt is tartalmazó dinoszaurusz farok.

Ilyen, vagy ehhez még csak hasonló leletet soha nem találtak. A kutatók nem tartják kizártnak, hogy ebből a leletből jó eséllyel kinyerhető lesz a több millió évvel ezelőtt élt őshüllő vére.

Észak-kelet Mianmarban találtak rá egy kőzettani réteg kellős közepén. Eleinte mikor kiásták a leletet, csak annyit tudtak megállapítani róla, hogy egy különleges borostyánkő zárványról van szó.

Azonban mikor megtisztították, és jobban szemügyre vették teljesen ledöbbentek: nem egy fosszília volt benne, vagy valamiféle lenyomat, hanem egy igazi, sokmillió évvel ezelőtt él dinoszaurusz darabja.

Ez az első olyan eset, ahol konkrétan valódi, jól konzervált lágyszöveteket találtak a kutatók dinoszaurszból. A legtöbben persze tudták, hogy talán egyszer előkerül hasonló, de nem gondolták, hogy ez ennyire hamar bekövetkezik.

Ez lehet a kulcs a Jurassic Parkhoz

A borostyán zárvány nem csak a dinoszaurusz farkának lágyszöveteit tartalmazza, hanem tollazatot, és bőrt is. Mondanunk sem kell, hogy mekkora jelentőségű a felfedezés.

Nem csak az derülhet ki hamarosan a lelet tanulmányozásával, hogy hogyan néztek ki a dinoszauruszok, hanem az is, hogy van-e benne olyan maradvány, ami alkalmas a klónozásra.

A tudósok szerint ugyanis soha ennyire nagy esély nem volt arra, hogy dinoszaurusz vért nyerjenek ki egy megtalált leletből. Ha valóban van benne megmaradt vér, akkor DNS információt is kinyerhetnek, ami kulcsfontosságú lehet a faj jövőbeni klónozása szempontjából.

Ezzel lehetségessé válhat egy tényleges, igazi Jurassic Park megalkotása, ahol a dinoszauruszok újra életre kelhetnek.

Korábbi, ígéretes leletek

A kutatók mindemellett óvatosságra intik az embereket. Szerintük még nem dőlt el, mivel szolgálhat a lelet.

Az már biztos, hogy óriási felfedezés, és rengeteget megtudhatunk a dínókról segítségével, de hogy valóban sikerül-e sértetlen DNS szálakat kinyerni belőle, az hamarosan eldől majd.

Korábban már Montanában találtak egy Tyrannosaurus combcsontot, abban azonban nem voltak lágyszövetek, csak véredények nyomai, melyekből ugyan ki tudtak nyerni bizonyos fehérjéket, de konkrét, használható genetikai kódot sajnos nem.

A mostani felfedezés viszont tényleges eséllyel kecsegtet egy igazi Jurassic Parkhoz.

tudomány hihetetlen dinoszauruszok genetika őslények


Megtekintések száma: 30261





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet