Hihetetlen! Megolvad a szög a kövön!

2016. október 31., hétfő




Ezen a videón valami olyan, nem mindennapi dolgot láthatsz, amit nem fogsz elhinni. Egy szöget tesznek rá egy kőre, majd a következő pillanatokban ez a szög elkezd megolvadni! Kíváncsi vagy, mi a magyarázat?

Ha először látjuk, talán el sem fogjuk hinni, és sokkal inkább hisszük majd valamiféle bűvész trükknek, mint valós, létező jelenségnek.

Pedig a valóság éppen ez: vagyis nem egy átverésnek vagyunk tanúi, hanem a fizika vicces meg bennünket.

A trükk az egészben az, hogy a videón látott szög, valójában nem egy egyszerű szög. Azt a szöget ugyanis nem csak egy egyszerű vasból készítették, hanem galliumból.

De hogy mi is az a gallium, és miért ennyire különleges?

A gallium a Dmitrij Mengyelejev által megjósolt elemek egyike. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy fém melynek rendívül alacsony az olvadáspontja. Olyannyira, hogy a higany és a cézium után a harmadik legalacsonyabb olvadáspontú fém a világon.

A gallium olvadáspontja ugyanis alig 29 Celsius fok. Vagyis ez azt jelenti, hogy 30 fokon ez a különleges fém már megolvad.

Éppen ez a magyarázat arra, hogy a videón látható szög miért olvad meg a kőre rátéve. A kő ugyanis feltehetően a napon hevült fel, vagyis jóval több lehet, int harminc fok.

Egy-egy felhevült kő a kőzet összetételétől függően lehet akár 30-60 fokos is. A gallium esetében pedig már 30 fok feletti hőmérséklet elég ahhoz, hogy az ebből készült szög szokatlan módon megolvadjon.

Ráadásul szintén érdekes adalék, hogy a gallium más fémeket is old, sőt, a legtöbb fém oldódik galliumban.

Ez a megfejtése tehát a kőre tett, majd hirtelen megolvad szögnek. A fizika és a kémia tudománya sokszor eszünkbe juttatja azt, hogy ne higgyünk el mindig mindent, amit látunk.

Egyes esetekben ugyanis nagyon is meg lehet viccelni az emberi szemet és agyat, főleg, ha nem vagyunk tisztában az alapvető összefüggésekkel.

tudomány hihetetlen kémia


Megtekintések száma: 26697





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet