Hihetetlen! Világító fák fogják szegélyezni a jövő útjait?

2016. november 8., kedd
Egy újszerű megoldással álltak elő nemrég, mely forradalmasíthatja a jövő közlekedését. Út mentén álló, éjszaka világító fákat alkottak!

Annak idején néhány éve robbant be a köztudatba a világító, út menti fák ötlete, mely forradalmasíthatná a jövőben a közutakat, és még akár a közvilágítást is leválthatná.

A jövő fejlesztése

Annak idején a Kickstarteren közösségi finanszírozást kértek az ötletre, melynek nyolcszorosa jött össze, így a projekt tovább is léphetett a megvalósításhoz.

Ez is remekül tükrözi, hogy óriási igény lenne az ötletre, és hatalmas haszna és jelentősége lenne a közlekedésben.

Az ötletgazdák, és a projekt kifejlesztői eredetileg csupán 65 ezer dollárt szerettek volna rászánni a kivitelezésre, de a tömeg majdnem fél millió dollárt kalapozott össze nekik.

De miről is van szó pontosan, és miért húzunk ebből az ötletből nagyon nagy hasznot a jövőben?

Érdekes ötlet

Antony Evans és kollégái világító fehérjékkel érnék el, hogy az út szélére kitelepített speciális fák, vagy más növények világítsanak, mintha csak az Avatarból ismert Pandora dzsungelében járna az ember.

Evansék a kísérleteket nem azonnal különféle fákon, hanem a lúdfű nevű, gaznövényen szerették volna megkezdeni, amelybe a Vibrio fischeri nevű tengeri baktériumból ültetnek be géneket.

Az így létrehozott növények ugyanis halványan, de világítani képesek a sötétben. A technológia akkor nem volt tökéletes, és ma is rengeteg munka és fejlesztés, nem utolsósorban kutatás kell még ahhoz, hogy ez az ötlet a jövő valóságává váljon, de jó úton járnak.

Forradalmasíthatja a közvilágítást

Bár a tervezett fák lassan fognak nőni, egész életükben világítanak majd, és az egyenletesebb eloszlású fényforrások miatt sokkal szebb lesz a közvilágítás.

Evansék szerint, akik az Avatar című filmből is bevágtak egy rövid részletet a közel félmillió dollárt hozó videójukba, pont úgy fognak a fák világítani, mint a megaprodukcióban.

Ennek tehát nem csak látvány szempontjából lesz jelentősége, hanem gyakorlatilag forradalmasítani fogja a közvilágítást.

Hisz gondoljunk csak bele, hogy az utcákon soha többé nem kell utcai lámpákat használni, elég lesz csak ilyen fákkal betelepíteni a köztereket, utakat, járdákat.

Egyes becslések szerint közel negyedére lehetne csökkenteni a világ áramfogyasztásának a mértékét, ha minden városban átállnának a világító növények alkalmazására.

Hogy ez a fejlesztés mikor lesz olyan állapotban, hogy széles körben elterjedjen, még nem tudni, de a kutatók és a csapat közel 3 éve dolgozik folyamatosan a megoldáson.

Elmondásuk szerint kisebb-nagyobb problémák még akadnak, így előbb ezeket kell megoldaniuk, de ha sikerül nekik, akkor 10-15 év alatt le is válthatják a jelenlegi közvilágítási rendszert, hiszen gyakorlatilag ingyenes lesz.

tudomány technológia technika hihetetlen


Megtekintések száma: 38957

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet