Hitler majdnem partra szállt Angliában?

2016. november 23., szerda




Megdöbbentő történelmi tények derültek ki Hitlerrel, és a német haditengerészettel kapcsolatban, mely merőben más megvilágításba helyezi a második világháború egyes eseményeit.

Korábban sok történész úgy tartotta, hogy a németek azért nem szállták meg Angliát, mert nem lett volna sem erejük, sem eszközük csapatokat ledobni a La Manche túloldalán.

Óriási tévedtek. Mindenkit megdöbbentett, de úgy néz ki, hogy a német haditengerészetet alábecsülték, és igen is képes lett volna átlépni Angliába, és megkezdeni ott is a náci inváziót.

1940 nyarára sok brit emlékszik. Ekkor uralta az országot az a mérhetetlen bizonytalanság, hogy vajon átjönnek-e a németek a tengerentúlról, vagy sem.

A veszély megvolt, és a félelemérzet is magas volt akkoriban az emberekben, átlag polgárokban.

Végül soha nem történt meg, és nem vált valóra az a rémkép, amint a La Manche cstornán átdobott, majd letett német haderők Dél-Anglia szerte romba döntik a városokat.

A történészek később úgy gondolták, ez azért alakulhatott így, mert a német haderőnek nem volt elég erőforrása egy ilyen művelet végrehajtásához, és inkább más helyekre akartak a nácik összpontosítani.

Csak nemrég, új tanulmányozások, régi dokumentumok és térképek, náci iratok átnyálazásával derült ki a megdöbbentő tény, hogy a németek nem voltak híján semminek. Megtehették volna, hogy bemasíroznak Dél-Angliába, mégsem tették.

Azért nem, mert Hitler nem adott zöld lámpát az akciónak.

Azt nem mondjuk, hogy megváltozhatott volna a háború menete, de azt igen, hogy alaposan megbolygatott volna mindent, és talán ma is teljesen mások lennének a világ erőviszonyai, ha akkor benyomulnak a nácik Anglia belseje felé.

A legtöbb történész amellett teszi le a voksát, hogy az ún. Oroszlánfóka hadművelet – a Nagy-Britannia megszállására vonatkozó német haditerv – leginkább azon bukott meg, hogy a Királyi Haditengerészet komoly fölényben volt német ellenlábasával szemben. Ez azonban végig vakvágány lehetett.

Nagy mennyiségű haditengerészeti feljegyzés, hajónapló és kabinet-jegyzőkönyv áttanulmányozásával Forczyk arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben a Kriegsmarine támadást intézett volna Nagy-Britannia ellen, az ország igencsak nehezen tudott volna ellenállni.

Német hadihajók érték volna el a partokat, és a nácik egészen Londonig képesek lettek volna benyomulni a kontinens belsejébe.

Ráadásul a Királyi Haditengerészet szerencsés esetben is csupán az inváziós flotta 10 százalékát tudta volna feltartóztatni és megsemmisíteni

Hitler több hadműveletét is eltolta már többször, így az időpontok nem voltak kőbe vésve, ezért gondolják úgy, hogy a megszálló hadműveletet nem vetette el soha, csak eltolta egy másik időpontra. Később a háború végéhez közeledve pedig már nem az volt a legnagyobb gondja a németeknek, hogy Angliát megszállják.

érdekes érdekesség hitler történelem nácik világháború


Megtekintések száma: 33337





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet