Idegen világok keringhetnek a Naprendszer határán?

2017. június 3., szombat




Hatalmas, eddig nem ismert földönkívüli világok tucatjai létezhetnek a mi Naprendszerünkben.

Lehetséges, hogy komoly ismeretekre tehetünk szert az idegen világokról az elkövetkező 5-10 évben? Egy feltételezés szerint ugyanis olyan új világok létezhetnek a Naprendszerünk legkülső határán, melyek akár életet is rejthetnek.

Mindezt annak ellenére, hogy rendkívüli hideg van rajtuk, és gyakorlatilag az életre alkalmatlan körülmények vannak jelen rajtuk.

Az élet azonban a kutatók szerint nem csak a vízen és a szénen alapulhat, és az sem biztos, hogy oxigén szükséges hozzá.

itt a Földön és a Föld határán az űrben számos mikróba és mikroorganizmus, valamint baktérium bizonyította be, hogy az élet alapvető építőkockái sem feltétlen kellenek ahhoz, hogy az élet utat törjön magának.

Egy új kutatás szerint ugyanis a naprendszer legkülső határain olyan objektumok keringhetnek, melyek alkalmasak lehetnek az életre ilyen tekintetben, és fagyott formában, de földönkívüli világokat tartogathatnak számunkra.

Ezek főleg nagyobb méretű törpebolygók lehetnek a becslések szerint.

Egyesek közelebb vannak, a Plútó után több milliárd kilométerrel, míg a legkülső ilyen objektumok már a Naprendszert határoló Oort-felhő közelében lehetnek, vagy azon túl 100 millió fényév távolságban.

Valahol itt helyezkedhet el a titokzatos, máig nem talált, de jelenléte szerint kimutatottan létező kilencedik bolygó is.

A NASA egy civileket az űrkutatási programba bevonó kezdeményezése során találtak rá olyan jelek tucatjaira, melyek új, eddig nem látott és ismert rendszereket fedeztek fel.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a felfedezett objektumok nem bolygók, hanem legtöbbje törpebolygó, de a rejtélyes skilencedik bolygó is köztük lehet akár.

Ezek között olyan objektumok is lehetnek, melyek egykoron csillagok voltak, csak barna törpévé alakultak.

A barna törpék olyan égitestek, melyek tömege túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak. Egyesek szerint viszont ezek egykoron ha csak egy nagyon rövid ideig is, de ténylegesen csillagokká váltak, majd barna törpévé alakultak.

A barna törpék energiát magfúzióval már nem termelnek, lassan kihűlnek, felszíni hőmérsékletük 1000-3000 Kelvin.

Sokan ettől a kutatássorozattól remélek nem csak azt, hogy új, rejtett világokat fedez fel általuk az emberiség, de a világok valamelyikén extrém körülmények között kialakult életre is bukkanhat.

Mások úgy gondolják, hogy néhány éven belül ebben a programban akadnak majd véglegesen a kilencedik bolygó nyomára, melynek gravitációs hatását, és más, a Kuiper-övben keringő objektumokra gyakorolt erejét bizonyítottan kimutatták, de pályáját még ne sikerült meghatározni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 160108





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet