Idegenek kezdték el lerohanni Magyarországot: érkezik a rettegett invázió

2019. december 30., hétfő




A nehéz körülmények ellenére sikeres éven van túl a magyar tudomány, a régészet, az orvostudomány és az etológia területén is fontos eredményeket értek el a hazai szakértők. 

Eközben környezetünk egyre drámaibb átalakulást tapasztal, az extrém időjárási jelenségek és az inváziós fajok már Magyarországon is súlyos problémát okoznak.

Az emberiség egyre inkább a saját bőrén tapasztalja a klímaváltozás hatásait, a jelenség pedig már Magyarországon is érzékelhető. 

Hazánkban egyre gyakoribbak az extrém időjárási események, tavasszal a csapadékhiány okozott problémát, szerencsére az utolsó pillanatban, májusban megérkezett az eső, ami aztán megmentette a termést.

Részben az éghajlatváltozásnak, részben az emberi közvetítésnek tudható be, hogy egyre több inváziós faj érkezik meg, illetve terjed Magyarországon.

A folyamat nemcsak az ökoszisztémára jelent veszélyt, hanem adott esetben az emberi egészségre is.

A homoki prérifű például minden környezetében élő növényt elnyom, több védett területen pedig szándékosan kiültetett fügekaktuszok jelentek meg. 

Az őshonos növényeket a diófúró legyek, az invazív csigák és a már jól ismert poloskák is fenyegetik.

A felmelegedés és a melegebb éghajlatot kedvelő hordozó fajok terjedése miatt ráadásul félő, hogy egészen új betegségek jelennek meg itthon. 

A krími-kongói vérzéses láz hordozóját már ki is mutatták a Margitszigeten. 

Eközben a Balaton egészsége komoly veszélyben van, nem sokon múlt, hogy extrém algainvázió tegye tönkre az idei balatoni főszezont.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány


Megtekintések száma: 12928





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet