Időutazók készíthették a holokausztot megjósoló filmet

2016. december 23., péntek




Létezik egy osztrák némafilm, ami már 1922-ben megjósolta a holokausztot. Vajon bizarr történelmi véletlenről van szó, vagy olyanok készítették, akik tudták, mi fog történni a jövőben?

Holokauszt időutazás, nácik, téridő szakadás. A most következő feltevés bár elég meredek, még akár igaz is lehet. Elvégre azt sem tudni, léteznek-e párhuzamos univerzumok, a tudomány elméleti modelljei szerint szinte mégis biztos a létezésük.

Rengeteg múltbéli esemény kapcsán vetődött már fel az a gondolat, hogy talán időutazók járhattak a múltban.

Ilyen eset annak az osztrák némafilmnek az esete is, melyet 1924-ben forgattak, és egy az egyben megjósolta a később bekövetkező holokausztot, és annak borzalmas eseménysorát.

Hugo Bettauer író tollából származott az a regény, melyen maga a némafilm alapult.

Egy elszegényedő várost mutat be, miután elűzik zsidó lakosságát. Ez az elszegényedés nem csak gazdaságilag, hanem társadalmilag és kulturálisan is mélyen érinti a filmbéli fikcionált lakosságot.

A filmet megnézve azonban alaposan megdöbbenhet az ember, mert rengeteg hasonlóságot vél felfedezni a későbbi holokauszt, és a film között. Vannak jelenetek, melyek egy az egyben a későbbi eseményeket vetítik elénk, mint egyfajta jövőkép.

A filmben egy olyan társadalomkép van ábrázolva, ahol annak vezetői – utalás Hitlerre is - már megkezdték a zsidógyűlölet magvainak elhintését.

A két világháború közti Bécs mesterségesen gerjesztett antiszemitizmusát ábrázoló képsorok révén az eddiginél sokkal élesebben rajzolódik ki a film politikai üzenete.

Magának a filmnek a címe is nagyon beszédes: „Nagyváros, zsidók nélkül”.

Az utoljára 90 éve vetített filmmel kapcsolatban – melyet 2017-ben újra vetítenek majd egyes helyeken – rengeteg pletyka, szóbeszéd, és városi legenda született, annak mivolta miatt, hogy megjósolta az egész holokausztot, illetve a holokauszt eseményének hajnalát.

Egyesek még azt is felvetették, hogy a film egyfajta szellemi és ideológiai inspirációt nyújthatott magának Hitlernek is.

Egy másik elképzelés szerint a film készítésében időutazók vehettek részt, vagy legalábbis a film alapjául szolgáló regény írója kapcsolatba léphetett igazi időutazókkal, akik elárulták neki, hogy hogyan is fog lezajlani a holokauszt, hogy egy korhű, történelmileg hiteles regényt tudjon írni belőle.

Ezek persze csak feltételezések, azonban kezdetben egy-két ember véleménye volt, már viszont egy komoly táborrá nőtte ki magát azon emberek csoportja, akik hasonlóan vélekednek a filmmel kapcsolatban.

Egyesek Hugo Bettauer múltjában próbáltak áskálódni, és valóban rábukkantak néhány gyanús pontra. Hugo Bettauer ugyanis valóban hitt az időutazásban, ezt regényeiben ügyesen el is rejtette, és volt, hogy mások jelenlétében is büszkén vallotta, hogy szerinte nagyon is lehetséges utazni az egyes idősíkok között.

Talán az író rájöhetett valahogyan, hogyan lehet előre utazni a jövőbe? Vagy ismert olyanokat, akik képesek erre?

A titok talán soha nem fog kiderülni, és az is lehet, hogy az egész nem más, mint egy bizarr történelmi véletlen, ahogyan azt a szkeptikusok is állítják.

De mi van, ha ennél többről van szó?

rejtély rejtélyek történelem időutazás


Megtekintések száma: 56190





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet