Így fog az időjárásunk megváltozni a következő évtizedekben: a világ lakosságának 74%-át érinteni fogja!

2017. június 21., szerda




Aszályok, súlyos, hónapokon át tartó hőhullámok, és ez még csak a kezdet. Klímakutatók és időjárás szakértők nyilatkoztak arról, mi várható világszerte, és hazánkban a mi életünkben.

A Föld átlaghőmérséklete egyre inkább emelkedik, és ez az emelkedés drasztikus. Egy igen vészjósló forgatókönyv zajlik éppen, és halad egyre inkább a megvalósulás felé a klímakutatók szerint.

"Ez többé már nem riogatás, tényleg komoly változások, az éghajlat és a klíma radikalizálódása várható" - állítják.

A Föld népességének 74%-a közvetlenül érezni fogja a változást, ami hihetetlen, korábban soha nem tapasztalt méreteket jelent.

Az elkövetkező néhány évtizedben először is elolvadnak a sarki jégsapkák, ami által a tengerek szintje nagymértékben megemelkedik, helyenként akár 8-9 méterrel is. A partmenti városokat elönti a víz, így New York lakatlan, vízzel elárasztott mocsaras betondzsungel lesz.

A Golf-áramlat leáll, aminek következtében egyes területeken jelentős lehűlés kezdődik majd, más területeken meg forróság áll be.

A nyarak egyre hosszabbak, szárazabbak és melegebbek lesznek addig is, míg ez bekövetkezik. Az aszályos időszakok nem csupán néhány naposak lesznek. Az extrém hőhullámok heteken, hónapokon át "dúlnak" majd a kontinensek, földrészek belső területein, így majd a Kárpát-medencében is.

Ezek a hőhullámok éppen ezért nagyon halálosak lesznek, mivel főleg az idősek szervezete nehezen fog ehhez alkalmazkodni, és rengeteg haláleset fog majd ezzel összefüggni.

A klímakutatók ráadásul nem a levegőbe beszélnek: adatokkal támasztották alá jóslataikat.

Az elmúlt évek melegedésének és hőhullámainak következtében bekövetkezett haláleseteket vizsgálták, amiből kiderült, hogy míg 1980-ig csak 1.900 hely volt, ahol hóhullámok, aszályok miatt haltak meg emberek, addig 2010-re ez a szám megtízszereződött.

Csak Párizsban 2003-ban 4.900 haláleset történt, melyet bizonyíthatóan a túlzott meleg, és az aszályos időszakok okoztak. 2010-ben Moszkvában pedig 10.800 ember halt meg ily módon, az extrém időjárás következtében.

A Nap sugárzása mindemellett egyre intenzívebb lesz. Nem csak jobban fog perzselni, hanem károsabb is lesz. Így nem lesz elég az, hogy 11 órától délután 2-3 óráig nem megyünk a Napra, hanem gyakorlatilag egész álló nap egyfajta kijárási tilalom lesz az egészség érdekében, vagy nagyon erős napkrémeket kell majd használnunk.

Idehaza sem számíthatunk sajnos másra. Az elemzések szerint néhány év múlva is erősödhet már a meleg, sőt, az idei nyár sok szempontból újabb rekordokat fog dönteni, az extrémitás tekintetében.

Veszélyes időket élhetünk majd át, mivel az egészségügyi szakértők szerint az emberi test arra lett tervezve, hogy 37 fok körüli hőmérséklet felett ne tudjon megfelelően funkcionálni.

A túlzott meleg és száraz időszakok majd állandósulnak, és megemelhetik az emberi szervezet testhőjét.

Minden egyes hőhullám alaposan igénybe veszi majd a szervezetünket, és ezek többé nem pár naposak, hetesek lesznek, hanem hónapokon át fognak tartani, míg végül beállhat a végleges enyhülést hozó leállása a Golf-áramlatnak, mely egy lehűlést eredményezhet.

Ez a lehűlés, ha be is következik, sok évtizedet vesz újra igénybe, mire ismét emberbarát viszonyok fognak uralkodni a bolygón valamikor 2100 után...

OSZD MEG másokkal is!

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány globális kataklizma klímaváltozás


Megtekintések száma: 187423





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet