Így teszi lehetővé a CRISPR az emberi DNS módosítását - Jennifer Doudna TED konferencián tartott előadása magyar felirattal!

2017. november 18., szombat




Ez lehet az emberiség jövője, mely jobbá teheti a világot?

Egy új technológiával hihetetlenül egyszerűvé vált a DNS módosítása. Generációkra előre kiiktathatjuk az örökletes betegségeket – de vajon jó dolog ez?

Egyáltalán, mire való pontosan, hogyan felfedezték fel, és mi lesz a jelentősége majd a jövőben?

Tavaly októberben Dr. Tony Perry, a Bathi Egyetem molekuláris embriológiával foglalkozó kutatója olyan egereket hozott létre, amelyek a megszokott szürkésbarna helyett fehér bundával jöttek a világra.

Ezeket a CRISPR technológiával sikerült elérnie és létrehoznia.

A Crispr génhasító technológiát baktériumok immunrendszeréből fejlesztették ki, de 2013-ban kiderült, hogy emberi sejtekben is kiválóan használható. Különlegessége, hogy lehetővé teszi a sejtmag DNS-ének precíz és egyszerű átszabását.

Ha egy spermium, egy pete vagy egy embrió genomjának módosítására használják, a változtatások mindörökre beleégnek az ún. „csíravonalba”, így a megszülető gyerekek leszármazottai is örökölni fogják őket.

Ha a csíravonal módosítását a klinikai beavatkozások során is alkalmazzák majd, olyan „szuperbébiket” teremthetünk, amelyek teljesen védettek lesznek bizonyos betegségekkel szemben.

A Crispr tulajdonképpen úgy működik, mint egy kifinomult, molekuláris méretű olló.

A DNS-t egy enzim hasítja ketté, amelyet egy speciálisan átalakított, rövid RNS-szakasz irányít. Mivel a DNS-vágó enzimet Cas9-nek hívják, a módszert Crispr-Cas9-ként is emlegetik a kutatók.

Az alábbi videón Jennifer Doudna beszélt a TED konferencián a CRISPR technológiáról, és arról, hogy mennyiben változtatja meg az emberiség életét, és az emberiséget magát.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia hihetetlen egészség orvostudomány genetika az emberiség jövője


Megtekintések száma: 52988





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet