Így vernek át a bankok: egyre többet rabolnak el a fizetésünkből! Szakértő meséli el, hogyan!

2022. április 1., péntek




A bankok egyre kevésbé hiteleznek, de el akarják tartatni magukat az ügyfelekkel azaz velünk. Erről tudnod kell!

Amikor valakinek megérkezik a fizetése a bankszámlájára, az egyáltalán nem olyan, mint amikor mondjuk a polcon elhelyezi egy nagy perselyben, vagy egy vaskos pénztárcában.

Ez egy sokkal fiktívebb folyamat. Gyakorlatilag ilyenkor nem teszünk mást, mint odaadjuk a banknak a pénzünket, és a bank ezzel szemben vállal egy kötelezettséget, hogy majd ennyit kifizet nekünk, mikor szükségünk van rá.

Vagyis bizonyos értelemben a bankunk kapja meg a fizetésünket, és ő rendelkezik felette, nem pedig mi.

Ez elég riasztóan hangzik és egyes nyugati modellekkel szemben fel is vethetne néhány etikai aggályt, pár fontos kérdést, de nem ez a legnagyobb baj ezzel az egésszel.

Sokkal nagyobb probléma, hogy ez a pénz folyamatosan csökken, ugyanis terhelve van a különféle banki szolgáltatások díjaival, melyek évről-évre emelkednek.

Ezek a költségek, amit az ügyfelekre terhelnek, egyre nagyobbak, és komoly okuk van. Mégpedig az, hogy a bankok nem hiteleznek, de el akarják tartatni magukat az ügyfelekkel azaz velünk.

Ha a kamat bevételük csökken, mert a nemzetközi pénzpiaci folyamatok éppen kedvezőtlenül alakulnak, akkor ezen hiányt a banki szolgáltatási díjakból pótolják tehát egyre többe fog kerülni nekünk az, hogy csak úgy, ott van a pénzünk a bankban.

Ez, ha belegondolunk nagyon felháborító és nevetséges.

A bankhálózatot, a fiókokat a fizetésüket kapó ügyfelekkel tartatják el. Varga István szakértő azt is elmondta, hogyha mindenki ki akarná hirtelen venni a pénzét a bankokból, napok alatt összeomlana az egész bankrendszer.

A bankok pénzforgalomból származó bevétele legalább 400 milliárd forint. Ezzel szemben a költségek 200 milliárdra rúgnak, vagyis a kétszeresét nyerészkedik úgy, hogy semmit nem szolgáltatnak, csak bent van a pénzünk náluk.

Vagyis minden átutalt fizetés egyfajta sarc alatt áll. A bankok a jövőben egyre nagyobb költségekkel fognak dolgozni a szakérő szerint, aminek folyamán egyre kevesebb marad végső soron a fizetésekből, amiket a cégek átutalnak a munkavállalóknak.

varga István arról is beszélt, hogy a bankok hihetetlenül pofátlan sarcaival szemben olyan pénzintézetek létrehozása jelenthetne megoldást, amik csak technikai módon kezelné a pénzt.

Az ügyfél birtokában és tulajdonában maradna az a pénz, ami a számlára kerül, és az intézmény csak informatikai szolgáltatást nyújtana számára, például innen lehetne befizetni a közüzemi számlákat...stb.

OSZD MEG másokkal is! 

érdekes hihetetlen érdekesség pénzügyek pénz botrányos


Megtekintések száma: 338576





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet