Ijesztő: a zuhanás rejtélyes érzése, melyet álmunkban érzünk

2023. április 8., szombat




A mindenki által tapasztalt, riasztó, egyben titokzatos jelenség nyomában…

Rejtélyes jelenség

Bizonyára te is járták már úgy, hogy elbóbiskolták, vagy mikor lefekvéshez készülődtél, néhány pillanatra átélted azt a riasztó élményt, melyet sokan csak zuhanásnak hívnak.

Ez a bizarr, már-már szürreális kép elhiteti velünk, hogy zuhanunk, innen ered az elnevezése is. Ilyenkor a testünk izmai összerándulnak, annyira élethűnek érzékeljük az esést, ami valójában nincs is.

De mi áll eme rejtélyes jelenség mögött? A világon aligha van olyan ember, aki ne élt volna át élete során legalább egy ilyen zuhanást. Általában félálomban jelentkezik, mikor nem aludtunk még el teljesen, de már nem is vagyunk magunknál.

Mintha zuhannánk

Ellazulunk, lassan kikapcsolnak az izmaink, testünk elernyed, tudatunkat pedig átadjuk az árnyékvilágnak. Legalábbis egy részét, mert a kisagy, és az agy egyes részei még ilyenkor is működnek. Már majdnem átlépünk az álmok világába, aztán valami váratlan következik be.

Úgy érezzük, mintha valaminek nekiütköztünk volna. Mintha egy repülőből löktek volna ki minket. Majd hirtelen becsapódunk, és miden megáll.

Rendszering ilyenkor húzódnak össze önkéntelenül az izmaink, mutatva azt az elemi ösztönt, mely a génjeninkbe van kódolva. A lezuhanás élményét valaki igen gyakran, 10 alvásról legalább ötször átéli, de olyan is van, akinek az élete során csupán néhányszor jelentkezik.

Jelenleg nem ismeretesek olyan tényezők, melyek befolyásolnák, hogy ki, és mennyiszer tapasztal hasonlót.

Még ma sem teljesen tisztázott, miért van

A tudomány még ma sem tudja megfejteni a jelenség okát. Rengeteg lehetséges megoldása van az úgynevezett zuhanás élményének. Egyesek szerint ilyenkor a test biológiai változásokon megy keresztül, és gyakorlatilag leesik a vérnyomás, ez kelti azt a fura képzetet, minta lezuhantunk volna.

Egy másik teória egy evolúciós okra vezeti vissza ez egészet. Ez azt állítja, hogy a jelenség már régóta jelen van az emberi fajnál, és arra szolgál, hogy a végső elalvás előtt még utoljára meggyőződjünk róla, hogy biztonságos a környezet, ahol nyugovóra térünk.

Egy kutatás viszont úgy sejtette sokáig, hogy a szervezet ezzel a módszerrel ellenőrzi, hogy biztos talajon nyugszik-e. Az összerándulások ezt hivatottak tesztelni, azonban erre végül nem találtak perdöntő bizonyítékot.

Egy másik elmélet azt pedzegeti, hogy az egész folyamat talán egyfajta átkapcsolás az ébrenlétet segítő izgalmi neurotranszmitterek és az alvást elősegítő, gátló neurotranszmitterek között. Így hangolódik rá a szervezet az alvásra.

Vannak áltudományosnak mondott, természetfeletti töltetű magyarázatok, megoldások is a jelenségre, melyek azt mondják, hogy a zuhanás élménye valódi és ilyenkor a testből kilépő lélek zuhan hirtelen vissza a testbe.

Akárhogyan is, a tudomány számára még jelenleg is nagy kihívás, hogy feltárja az okokat, de a kutatók reményei szerint egy nap majd rálelnek eme rejtélyes jelenség nyitjára.

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 82832





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet