​Ijesztő CT-felvételeken, ahogy egy 30-as magyar férfinak összeesik a tüdeje a koronavírustól

2021. március 27., szombat




A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika rendszeres esetbemutatásokon hívja fel a figyelmet a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a fertőzés szövődményeire. 

A harmadik esetet mutatják be Facebook-posztjukban, amikor is egy, a 30-as éveiben járó, más betegséggel nem küzdő férfi légszomj és erős köhögés miatt jelentkezett az egyetem sürgősségi osztályán.

(1. nap): Miután a 30-a éveiben járó férfi jelentkezett a sürgősségin, a beteg felvételekor készült mellkasi CT-vizsgálat súlyos COVID-19-tüdőgyulladást mutatott. 

Gyorsan romló légzési státusza miatt még aznap intenzív terápiás osztályra és lélegeztetőgépre került. Antivirális és szteroid kezelés, valamint rekonvaleszcens plazma adását követően állapota javult.

(8. nap): A kontroll CT-felvételen javuló státusz látható, de még lélegeztetés szükséges (tubus látható a légcsőben nyíllal jelölve).

A gépi lélegeztetés befejezésére 13 nap után vált lehetségessé.

A hosszú lélegeztetést követően rehabilitáció és rendszeres légzéstorna indult.

A 2D CT-képeken a sötét tüdőrész mutatja a légtartó területeket, amely a 3D képeken lila részekként ábrázolódik. A világos területek a vírus-tüdőgyulladás által érintett területek láthatók.

Ez is érdekelheti: A koronavírus tünetei és kezelése

A poszt végén felhívják a figyelmet a legfontosabb dolgokra:

Közösségben viseljünk (helyesen!) maszkot!

tartsuk be a távolságot egymástól!

rendszerese mossunk kezet!

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 14330





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet